Fehér szalag, kitűző a hajtókán, bizonyítványos képeslap a kezekben: kiállás a Klauzál téren a tanárok mellett

Beszédek, dalok, és nagyon sok bátor ember: tanárok, diákok jöttek el a Kossuth-szoborhoz, hogy jelezzék, ezt így nem (nagyon) lehet már tovább csinálni.
Fehér szalag, kitűző a hajtókán,
bizonyítványos képeslap a kezekben: kiállás a Klauzál téren a
tanárok mellett

Lesz dolga a Magyar Postának. Szegedről hirtelen 4-500 képeslappal többet kell elvinniük Budapestre. Ennyit osztottak ki a Klauzál téri demonstráción a szervező VVL - Veritas Virtus Libertas tagjai a megjelenteknek. A képeslap hátoldalán egy bizonyítvány volt, ezt adhatták fel a résztvevők a Klebelsberg Központnak, így is kifejezve véleményüket a helyzetről. Ami lassan már nem is helyzet, inkább állapot, az áldatlanabb fajtából. Mivel a tanárokat sokadszor nem vették komolyan, a szakszervezetekkel érdemben nem tárgyalt a kormány, ezért úgy döntöttek, hogy akkor sztrájkolni kezdenek. Most, március 16-án kezdődött az a hivatalosan hatnapos tanársztrájk, amelyhez egymás után csatlakoznak a tantestületek országszerte, így Szegeden is. Ezen a délutánon a demonstrációt szervezők nevében Körmendi Zoltán azzal kezdte a szónokokat felvezető beszédét, hogy ez a bő óra nem lesz elég arra, hogy a tanárokat hozzásegítsük a céljaik eléréséhez.

 

– Sokkal többre van szükség. Ott kell állni a pedagógustársadalom mellett holnap is, holnapután is, akár jövő héten is, ahogy folytatódik a sztrájk. A pedagógusok munkája nem a mának, a jövőnek szól – mondta Körmendi Zoltán.

 

 

A demonstráció első felszólalója Farkas Dániel tanárszakos hallgató volt. Az angol–történelemtanár szakos hallgató „élményeiről” számolt be, hogyan „motiválták” akkor, amikor jelentkezett a tanárszakra. Farkas arról is beszélt sok pedagógus az állását kockáztatva áll ki magáért, a kollégáiért, a diákjaiért – a jövőért.

 

Az egyetemi hallgató után a következő szónok Szajbély Mihály professzor volt. Az egyetemi tanár arról beszélt, mivel az egyetemi tanár is elsősorban tanár és csak másodsorban egyetemi, neki itt volt a helye a Klauzál téren. Szajbély azt mondta, negyven éve tanít, de ezalatt a tanárok sosem voltak az aktuális hatalom ajnározott kedvencei.

 

„Mindig és minden fontosabb volt náluk. Tanárok úgyis vannak és úgyis tanítanak. Hát nem!”

 

 

Erdély Eszter, a Deák-gimnázium tanára felszólalását azzal kezdte, nem gondolta volna, hogy hat évvel, most már kiderült, első Klauzál téri beszéde után újra szólnia kell egy demonstráción a tömeghez. Azt is mondta,

 

„mindannyiuknak vannak olyan pedagógusismerősei, akik éjjelente javítanak dolgozatokat, akik a nyári szünetben az egyentankönyveket szortírozzák az iskolai könyvtárban, óvónőként éjjelente készítenek bábokat, egy-egy előadásra készülve.”

 

Erdélyi felhívta a figyelmet arra is, a sztrájkban a gyógypedagógusi, szakasszisztensi, valamint a nem pedagógusi közalkalmazottak megalázó fizetéséért is szót emelnek. Példátlan eredménynek nevezte azt is, hogy szövetségre lépett egymással a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A két szakszervezet közösen tárgyalt a jogos követelések teljesítéséért már tavaly szeptemberben. – Hogy január végéig elhúzódtak a tárgyalások, kizárólag a tárgyalópartnerünk időhúzó taktikájának köszönhető – közölte Erdélyi Eszter.

 

 

A Klauzál térre kilátogató a beszédek közben fehér szalagot, VVL-es kitűzőket, illetve annak végén a már említett képeslapot is megkapták.

 

A tüntetésen, ahogy ígérte, ott volt Botka László, Szeged polgármestere, akit elkísértek Szabó Sándor és Mihálik Edvin képviselőjelöltek is, a rendezvényen fellépett a Zebra Zone együttes. Molnár Áron noÁr viszont nem tudott eljönni, pozitív koronavírustesztet produkált, ezért egy videóban üzent már a tüntetés előtt.