Fehér Attila: A politikai megszállás és a pénzlenyúlás az egyetemi modellváltás célja

A Szegedi Tudományegyetem átalakításáról és a teraszdíj miniszterelnök által szerdán bejelentett eltörléséről is beszélt az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke, Fehér Attila, a Téma szerdai adásában.

2021. április 15. 13:24

Fehér Attila: A politikai megszállás és a pénzlenyúlás az egyetemi modellváltás célja

Fehér Attila egyértelmű politikai szándékot vél felfedezni a teraszdíj, vagyis a vendéglátósok által fizetett közterületi-használati díj Orbán Viktor által bejelentett eltörlése mögött. Szerinte a probléma az, hogy a kormány egy olyan eszközzel segíti a vállalkozókat, amivel közben a településeket hozza nehéz helyzetbe.

Úgy látja, hogy most is az önkormányzatok kivéreztetése zajlik, belecsomagolva egy a vendéglátósok helyzetét javító csomagba.

Szegednek szerinte meg kellene kapnia azt az 1 milliárd 300 millió forintot, amit a fideszes városoknak adott a kormány, ehhez képest a Bartók Csaba által kialkudott 30 milliós összes teljesen komolytalan.

Az egyetemek modellváltásáról Fehér Attila elmondta, a parlament elé benyújtott törvényjavaslat is megerősítette azt a gyanút, hogy az alapítványi átalakítás nem a felsőoktatás modernizálását szolgálja és sérti az intézmények autonómiáját.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumába vagy aktív fideszes politikusok, vagy a kormányoldalhoz köthető üzleti körök vezetői kerülnek be mindenhol.

Közben számos megválaszolatlan kérdés van még a modellváltással kapcsolatban: A kormány nem hozott fel érveket amellett, hogy miért van szükség átalakításra az uniós források lehívásához és azt sem lehet tudni, hogy mi fog történni az egyetemi dolgozók közalkalmazotti státuszával. Fehér Attila szerint az sem igaz, hogy az egyetemeket senki sem kényszerítette az átalakulás elfogadására, hiszen nyilvánvaló, hogy a források megvonásával fenyegették őket.

Az LMP politikusa szerint a Fidesz célja az, hogy az állami vagyont magánkézbe mentse és olyan pozíciókba betonozza be az embereit, ahonnan azok gátolni tudják majd egy 2022-ben felálló új kormány tevékenységét.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: