Fegyverszünetet és béketárgyalást javasol Orbán a NATO-csúcson, több amerikai katona lesz Európában, a brit védelmi minisztérium szerint tévedésből találták el a kremencsuki bevásárlóközpontot az oroszok

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfontosabb hírek rövid összefoglalója 2022. június 29-én délután.
Kékes Viktória

2022. június 29. 13:35

Fegyverszünetet és béketárgyalást javasol Orbán a NATO-csúcson, több amerikai katona lesz Európában, a brit védelmi minisztérium szerint tévedésből találták el a kremencsuki bevásárlóközpontot az oroszok

Orbán Viktor: Nem sodródhatunk bele a háborúba

Tegnap este Madridba, a ma kezdődő NATO-csúcsra utazott a magyar miniszterelnök. 

(fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba, hiszen ez egy orosz–ukrán háború, a NATO pedig egy védelmi szövetség. A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök gyors fegyverszünetet és a béketárgyalások mielőbbi folytatását szorgalmazza.

 

Biden: A NATO-ra nagyobb szükség van, mint valaha

A NATO-csúcson jelentette be az Egyesült Államok elnöke, hogy több amerikai katona lesz Európában.

 

„Amikor Putyin szétzúzta a békét Európában... az Egyesült Államok és szövetségesei előlépnek, és bebizonyítják, hogy a NATO-ra nagyobb szükség van, mint valaha, és fontosabb, mint korábban bármikor” – mondta Biden.

(fotó: Twitter)

Joe Biden azt ígérte, hogy az USA biztosítani fogja, hogy a NATO készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére. Elmondása szerint az amerikai erők Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németország és Olaszországban is növelik jelenlétüket.

 

Stoltenberg: Példátlan gyorsasággal veheti fel a svédeket és a finneket tagjai közé a NATO

Miután Törökország kedden visszavonta a vétóját, minden akadály elhárult a két skandináv ország csatlakozása elől. 

 

A NATO főtitkára Madridban ma azt nyilatkozta, hogy

 

„A csúcson meghozzuk a döntést, és meghívjuk Svédországot és Finnországot tagnak, ez példátlanul gyors lesz”.

 

Brit védelmi minisztérium: tévedésből lőtték az oroszok a kremencsuki bevásárlóközpontot

Hírszerzői információkon alapuló napi jelentésében azt írja a brit védelmi tárca, hogy valószínűleg egy közeli célpontot akart megsemmisíteni az orosz légierő azzal a rakétával, amely a kremencsuki bevásárlóközpontot találta el. 

 

„A nagy hatótávolságú légicsapások végrehajtása során rendkívül pontatlanok az orosz támadások, ez korábban már vezetett tömeges polgári áldozatokkal járó incidensekhez, többek között a kramatorszki vasútállomáson 2022. április 9-én” – írják.

 

A britek szerint az oroszok nagy valószínűséggel továbbra is „hajlandóak elfogadni a járulékos károk magas szintjét, amikor szükségszerűnek ítélik meg egy katonai célpont megtámadását”.

 

Mikolajivban lakóházat lőttek az oroszok

A város polgármestere, Olekszandr Szenkevics számolt be arról, hogy rakétatámadás érte szerda reggel a várost. A támadás során találat ért egy lakóházat is, hárman meghaltak, öten megsebesültek. 

(fotó: Twitter)

ORFK: 10 ezer 268-an érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 5819 ember lépett be kedden Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4449-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel. Vonattal 54-en, köztük 19 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden – tették hozzá.

Címlapon

mutasd mind