Fegyverrel kényszerítik harcra embereiket az oroszok, Kína segítségét kéri Scholz a háború befejezéséhez, áramszünet Ukrajna szerte

Ez történt az orosz-ukrán háborúban november negyedik napján, pénteken. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 04. 21:30

Fegyverrel kényszerítik harcra embereiket az oroszok, Kína
segítségét kéri Scholz a háború befejezéséhez, áramszünet Ukrajna szerte

Ukrán hírszerzés: Oroszország iráni rakétákat és drónokat tárolhat a kurszki atomerőműben

Ukrán értesülések szerint Oroszország a kurszki atomerőművet iráni ballisztikus rakéták és drónok tárolására és karbantartására használhatja - közölte honlapján az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága pénteken.

 

„Információ érkezett arról, hogy az orosz hadsereg rakéták tárolására és karbantartására használja a kurszki atomerőmű és a kapcsolódó vállalkozások területét. Az elmúlt hetekben az orosz fegyveres erők rakétákat szállítottak az Sz-300-as rendszerekhez a Kurszkatomenergoremont vállalat földalatti hangárjaiba, amelyek a kurszki területen lévő Ivanyino falu közelében helyezkednek el. Október végén több, ismeretlen rakományú, iráni gépkocsirendszámú civil teherautó érkezését is észlelték ezeknél a hangároknál” - írta a katonai hírszerzés.

 

Ukrán hírszerzési tisztviselők nem zárják ki, hogy a létesítményt - amely közvetlenül a Kurszki atomerőmű, Kurcsatov városa mellett van -, az orosz fegyveres erők katonai célokra használják, rakétafegyverek és iráni drónok lőszereinek titkos elhelyezésére és karbantartására. „Nem kizárt az iráni ballisztikus rakéták jelenléte ezekben a földalatti tárolókban” - tette hozzá a hírszerzés.

 

A G7 országcsoport segít az ukrajnai infrastruktúra helyreállításában

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport „koordinációs mechanizmust” hoz létre, hogy segítse Ukrajnát az oroszok által lerombolt infrastruktúra helyreállításában és védelmében – közölte diplomaták egy csoportja a G7 külügyminisztereinek kétnapos, németországi találkozóját követően.

 

A Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot és az Amerikai Egyesült Államokat tömörítő csoport emellett kifejezte: elkötelezett amellett, hogy segítse Ukrajnát a közelgő tél során.

 

Szilárdan kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell – áll a G7 közleményében.

 

A G7-országok külügyminiszterei a héten Münsterben gyűltek össze, a találkozón elsősorban az ukrajnai orosz invázió volt napirenden.

 

Fegyverrel kényszeríthetik harcra saját katonáikat az oroszok Ukrajnában

A brit hírszerzés értesülései szerint lelövéssel fenyegetik a visszavonulókat.

 

A brit katonai hírszerzés szerint az orosz hadsereg a visszavonulási útvonalakat lezáró, a dezertőröket fegyverrel fenyegető egységeket vonultatott fel az Ukrajnában bevetett alakulatok mögött, mert gyenge a harctéri morál és előfordul, hogy a katonák nem akarnak harcolni – idézi az MTI londoni tudósítója a brit védelmi minisztérium által közzétett helyzetértékelést.

 

A tárca megjegyezte, hogy Oroszország már korábbi konfliktusokban is bevetett ilyen alakulatokat, melyek a támadó műveletek végrehajtását kényszerítik ki azzal fenyegetve a visszavonuló orosz katonákat, hogy lelövik őket. A brit hírszerzés szerint valószínű, hogy az orosz tábornokok elvárják a beosztott parancsnokoktól a dezertőrök elleni fegyverhasználatot, és akár a védők haláláig is tartani akarják a védelmi pozíciókat.

 

Mindez az Ukrajnában bevetett orosz alakulatok alacsony morálját és a fegyelem hiányát tükrözheti – állapították meg.

 

Öngólt lőttek az oroszok

Az orosz hadsereg ugyan azt kommunikálja, hogy precíziós csapásokkal támadja az ukrajnai célpontokat, azonban vagy nem tudják pontosan mire lőnek, vagy nem olyan precíz a célzás, mint állítják, hiszen sikerült Kínákat kárt okozniuk egy rakétacsapással.

 

Egy kínai raktárat is találat ért csütörtökön Ukrajnában – erről számolt be közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Világgazdaság cikke szerint. Elmondása szerint az oroszok Mikolajiv kikötőjét lőtték, amikor eltalálták az ott lévő raktárat, amelyet egy kínai cég bérelt.

 

A raktárban 17 ezer tonna napraforgóolaj volt, amely megsemmisült a tűzben, a kár értéke jelentős, mintegy 26 millió dollár (10,7 milliárd forint) Nyikolenko szerint.

 

A szóvivő hozzátette: az oroszok módszeresen próbálják megsemmisíteni az ukrajnai élelmiszerraktárakat, és már azzal sem törődnek, hogy azok esetleg más tulajdonában vannak.

 

Nyikolenko szerint Kínának is rá kell ébrednie e támadás után, hogy minél előbb meg kell fékezni Moszkvát, és Pekingnek fel kell szólítania Oroszországot, hogy hagyja abba a háborút Ukrajnában. A kínai vezetés jelenleg egyfajta semleges álláspontot követ a háborúval kapcsolatban, nem ítélte el az orosz agressziót és békekötésre szólította fel a feleket.

 

 

Scholz arra kérte Kínát, hogy állítsák le Oroszországot

Olaf Scholz német kancellár pénteken arra kérte Kínát, gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében.

Peking és Berlin egyetért abban: elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik – jegyezte meg a német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös pekingi sajtótájékoztatóján.

 

A nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg – folytatta.
Scholz szerint Kína „nagyszerű ország”, és felelősséggel tartozik a békéért a világban. A kancellár visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, és aláhúzta: válságos időkben a szokásosnál is fontosabb a párbeszéd.

 

Kétszer annyi repülőt vesztett az orosz hadsereg Ukrajnában, mint a szovjetek Afganisztánban

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka brutális orosz veszteségekről beszélt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg már 278 ellenséges vadászgépet lőtt le.

 

Február 24. óta az ukrán erők kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit az afganisztáni háború tíz éve alatt a szovjet hadsereg elveszített – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

 

 „A teljes körű agresszió során Ukrajna védői kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit a Szovjetunió az afganisztáni háború tíz éve alatt veszített el, azaz 278-at Ukrajnában, szemben a 118 szovjettel, amely Afganisztánban semmisült meg” – írta.

Zaluzsnij álláspontja szerint az Ukrajnával vívott háború ugyanolyan szégyen Oroszország számára, mint amilyen az afganisztáni konfliktus volt. Hozzátette, hogy az Ukrajna ellen megindított inváziója Oroszország pusztulásához fog vezetni.

 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Telegramon arról beszélt, hogy Oroszországban a hatalom fokozatosan egy bűnözői terroristacsoport kezébe került, és az országot már nem a kormányzata irányítja.

 

A Kreml az irányítás elvesztésének szakaszában van. Oroszországban a hatalom hamarosan egy bűnözői terroristacsoport kezébe kerül, a hatalmi funkciókat Ramzan Kadirov csecsen vezető büntetőkülönítményeire és Prigozsin börtöntöltelékeire ruházták át – nyilatkozta.

 

A katonai vezető utóbbi kijelentésével a Wagner-csoport néven ismert magánhadseregre utalt, amelyet Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember irányít, és amelynek fegyveresei aktívan részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban.

 

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a rendelkezésre álló információik alapján Oroszország titokban tovább folytatja a mozgósítást, a befejezéséről szóló hivatalos nyilatkozatok szerinte nem fedik a valóságot.

 

 

4,5 millióan maradtak áram nélkül Ukrajnában

Ukrajnában csaknem 4,5 millió ember maradt áram nélkül péntekre virradóra az ország infrastruktúráját ért orosz csapások miatt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt „energetikai terrornak” minősítette.

 

Az államfő csütörtök este elhangzott beszédében arról számolt be, hogy Kijevben és az ország tíz másik régiójában ideiglenesen nem volt áram. Hozzátette: az oroszok „nem tudják legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért „energiaterrorral” próbálták megtörni népünket”.

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön bejelentette, hogy a Kijev kérésére ellenőrzött három helyszínen „nem talált be nem jelentett nukleáris tevékenységre utaló jeleket”. Ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt hangoztatta, hogy ezek a megállapítások „egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékai" annak, hogy Ukrajnában nem készült piszkos bomba, amivel Moszkva vádolta Kijevet.