Fegyvereket és pénzt kap Ukrajna, elindult az első gabonaszállítmány, kinek fájnak jobban a szankciók

Ez történt az orosz-ukrán háborúban. Olvassa el a hétfői történések összefoglalóját.
Vass Imre

2022. augusztus 01. 23:00

Fegyvereket és pénzt kap Ukrajna, elindult az első
gabonaszállítmány, kinek fájnak jobban a szankciók

Újabb jelentős fegyvercsomagot kap Ukrajna az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok hétfői bejelentése alapján újabb fegyvercsomagot kap Ukrajna az Oroszország elleni védekezéshez, köztük lőszert az egyre komolyabb szereppel bíró rakétarendszerekhez és tüzérségi ágyúkhoz.

 

Az eddig napvilágra került információk szerint a most meghatározott csomag a HIMARS-rendszerekhez is biztosít rakétákat – közölte az újságírókkal John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

 

Mostanra már csaknem 8 milliárd dollár értékben biztosított katonai támogatást az Egyesült Államok Ukrajnának a háború kitörése óta, ezek között vannak már lekötött, de még nem leszállított fegyverek is – írta meg a The Guardian.

 

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét

Az Európai Bizottság hétfőn folyósította az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás első felét, 500 millió eurót, a második részlet, további 500 millió euró kifizetésére kedden kerül sor - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfői sajtóközleménye.

 

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács 2022. július 12-én fogadta el a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról (MFA) szóló határozatot, amelynek célja, hogy azonnali pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának az orosz invázió okozta károk miatt.

 

Az 1 milliárd eurós támogatás részét képezi az legutóbbi uniós csúcson jóváhagyott összesen 9 milliárd euró összegű pénzügyi csomagnak.

 

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak Ukrajna rendelkezésére. A csomag támogatja Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét Oroszország katonai agressziójával és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.

 

A bizottság hétfőn Moldovának 50 millió euró értékű MFA-támogatást utalt, amelyből 35 millió euró hosszú lejáratú, kedvezményes feltételekkel nyújtott kölcsön, 15 millió pedig vissza nem térítendő támogatás. A testület sajtóközleménye szerint, az ukrajnai háború negatív hatást gyakorol a moldovai gazdaságra, súlyosbítva a koronavírus-járvány korábbi hatásait. A bizottság megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy Európa legszegényebb országai közé tartozik, Moldova fogadta a legtöbb ukrajnai menekültet.

 

 

15 451-en érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 7069 fő lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8382-en nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

 

Vonattal 231 ember - köztük 92 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - jelezték.

 

Kifutott az első gabonaszállító hajó Ukrajnából

A Sierra Leone lobogója alatt közlekedő Razoni szárazáruszállító hajó 26 ezer tonna kukoricával van megrakva, és hétfőn reggel 8.30-kor indult el az Odesszai kikötőből Libanonba – közölte a török védelmi minisztérium.

 

Az Isztambulban aláírt megállapodásoknak megfelelően, várhatóan más hajók is biztonságos folyosókon keresztül hagyhatják el Ukrajna kikötőit – írja a Portfolio a BBC beszámolójára hivatkozva.

 

„Az első gabonaszállító hajó elhagyta a kikötőt azóta, hogy Oroszország megtámadta hazánkat. Az ENSZ támogatásának köszönhetően, teljes mértékben eleget tudunk tenni az Isztambulban aláírt megállapodásnak” – írta Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúra fejlesztésért felelős miniszter a Twitteren.

 

Több mint negyven települést foglaltak vissza Kherszon megyében az ukránok

A mai nappal bezárólag eddig 46 települést foglaltunk vissza az oroszoktól – mondta Dmitro Butrij, a dél-ukrajnai megye vezetője az ukrán televíziónak. A visszaszerzett falvak többsége a megye északi részén fekszik, de a déli részén, a Fekete-tenger közelében is értek el sikereket. Az ukránok rommá lőtt településeket hódítottak vissza, mivel az Butrij szerint a falvak 90 százaléka lényegében megsemmisült és még most is lövi az orosz tüzérség.

 

Kherszon városát és a megye nagy részét az oroszok a háború első napjaiban, még február végén, március elején foglalták el, de az elmúlt hetekben a nyugati, nagy hatótávolságú rakétavetőknek köszönhetően, egyre nehezebb helyzetbe kerültek a térségben az orosz megszállók.

 

 

Európának fáj az orosz földgáz hiánya, de Putyinnak még jobban? Mi az igazság?

Jobban fáj Oroszországnak, mint Európának, hogy Moszkva csökkentette a kontinensre irányuló gázszállítást - legalábbis ez derül ki a neves amerikai Yale egyetem elemzéséből.

 

Az ukrajnai háború miatt egyes árucikkek világpiaci ára ugyan kilőtt, mégis, Moszkva számára az exportképesség sokkal fontosabb, mint az orosz áruk importja a világ számára – vélik a kutatók.

 

Annak ellenére, hogy Európa 40 százalékban orosz forrásból biztosította a földgázellátását, és a kontinensen bizonytalanság övezi a közelgő hideg hónapokat, hosszú távon az orosz gazdaságnak árt leginkább, hogy Moszkva változtatott az ellátási láncon.

 

Az elemzés szerzői emlékeztetnek rá, hogy az Európai Unió az év végétől szinte egyáltalán nem importál orosz kőolajat, és a tervek szerint az orosz szén importját is visszavágja augusztus közepétől. Számos európai ország, köztük Németország és Olaszország is azon dolgozik, hogy enyhítse az orosz földgáztól való függését.

 

Oroszország teljes exportbevétele túlnyomó részben árucikkekből származik, és ez az orosz kormány éves büdzséjének jóval több mint felét teszi ki.

 

A Jeffrey Sonnenfeld professzor által vezetett elemzőcsoport arra a következtetésre jutott, hogy az orosz gazdaság inog a nemzetközi szankciók súlya alatt.

 

Megjegyzik, hogy nem értenek egyet más tanulmányokkal, amelyek szerint Moszkva a vártnál jobban tartja magát, részben az energiahordozókból származó masszív bevételei miatt.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind