Februárban kezdi tesztelni a belügy a tanárok teljesítményértékelési rendszerét

Az elért erdemény alapján jutalmaznák és büntetnék a pedagógusokat. A szakszervezetek továbbra is tiltakoznak és arra hívják fel a figyelmet, hogy semmiféle szakmai és társadalmi egyeztetésre nem került sor.
Kékes Viktória

2023. február 15. 10:17

Februárban kezdi tesztelni a belügy a tanárok teljesítményértékelési rendszerét

Januárban, a Népszava nyomán írtuk meg, hogy szeptembertől az egészségügy után az oktatás területén is teljesítményértékelést akar bevezetni a belügyminiszter. Ezzel a cél a pedagógusok ösztönzése lenne a „minőségi munkavégzésre”: az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, ugyanakkor akik átlag alatt teljesítenek, azoknak akár csökkenthetik is a fizetésüket.

 

A Népszava most azt írja a rendszert már el is kezdik tesztelni: első lépésként egy kipróbálási időszak jön körülbelül 40-50 intézmény bevonásával. Februárban kezdődik az új rendszer bemutatása az érintett intézményekben, valamint a személyes teljesítménycélok meghatározása is a pedagógusokkal közösen. Júniusban és júliusban lesz egy tesztértékelés a BM által megadott szempontok szerint, a tapasztalatok alapján pedig korrigálják a rendszert a szeptemberben tervezett éles bevezetésig. 

 

A koncepcióban most arra is kitért a BM, hogy „pénzügyi következménye” (vagyis jutalmazás vagy bérlevonás) a következő tanévben még ne legyen az értékelésnek, ezt csak a 2024 szeptemberétől induló értékelési időszaktól javasolják. Az új tervből kikerültek olyan részek, mint hogy a tanulói késésekért is a tanárok lennének hibáztathatók, de bekerült például olyasmi, hogy az igazgatók saját teljesítménycéljainak illeszkednie kéne a fenntartó bizonyos „írásban rögzített elvárásaihoz”.

 

A pedagógus szakszervezetek továbbra is tiltakoznak az új teljesítményértékelő rendszer bevezetése ellen, szerintük az, hogy egyes tanároktól pénzt vonhatnak el, amiből majd az átlag felett teljesítőket jutalmazzák, feszültségeket okozhat a tantestületekben, egymás ellen fordíthatja a pedagógusokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete levelet írt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, amelyben felhívták az uniós döntéshozók figyelmét, hogy a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak, hiszen az új teljesítményértékelési rendszerről nem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.

 

(Borítóképünk forrása: Huszti István/Telex)