Február elsejétől látogatható a felújított Dömötör-torony, de a Szeged TV már megmutatta, milyen belülről!

Szeged legrégebbi építészeti emlékét hosszú ideje csak kívülről lehetett látni. Péntektől viszont egy idegenvezetővel bárki megnézheti az Aba-Novák-freskókat és a keresztelő medencét. Egyszerre húsz látogatót tudnak beengedni.

2019. január 31. 08:29

Február elsejétől látogatható a felújított Dömötör-torony, de a Szeged TV már megmutatta, milyen belülről!

A XX.század egyik leghíresebb magyar festőjének Aba-Novák Vilmosnak a freskói díszítik Szeged legrégebbi épületének kápolnáját. A Dóm téren található Dömötör-torony elődje a Szent Demeter templom, amiről már 1199-ben is említést tettek a korabeli írások. Maga a torony hosszú ideig csak kívülről volt látható, de péntektől a belső kápolnát is megnyitják. A látogatóknak egy idegenvezető fogja elmondani a legfontosabb tudnivalókat az épületről és annak történetéről.

„A Szent Demeter plébánia templomnak a történetével ismerkedhetnek meg látogatóink, amelynek bontása során 1925-ben került elő mesés módon maga a torony egy barokk-kori templomba falazva. A templom tornyába falazva aludta ősi álmát maga az a román-gót átmeneti stílusban épült torony, amely ma szerves részét képezi a Dóm térnek” – mondta a Szeged TV-nek Kiss Norbert, a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatóhelyettese.

A torony a harmincas években nyerte el mai formáját, alakították keresztelőkápolnává, valamint ekkor kerültek bele Aba-Novák freskói is. Az építmény folyamatos vizesedése miatt megrongálódott falfestményeket 2015-ben restaurálták. Maga a torony és a benne lévő falfestmények is különleges történelmi értékekkel bírnak.

„Ritka az az építészeti emlék, ami ebből, a román és a gótika átmenetének a korszakából tudott megmaradni az utókornak. Az a funkció, amit kapott, illetve amelyet Aba-Novák Vilmos a római iskolának a képviselője megfestett, díszített, ez is egy olyan hatalmas érték ma Magyarországon, a magyar képzőművészetben, amely úgy gondolom, hogy minden szegedi számárára olyan kincset rejt, amit érdemes megtekinteni” – mondta Kiss Norbert.

Szeged legrégebbi műemlékét péntektől lehet megnézni belülről. Ennek felvezető eseménye a Dömötör-torony meséi című kiállítás csütörtöki megnyitója lesz.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is, benne több felvétellel a felújított torony belsejéről, az Aba-Novák-freskókról!