Fantomdiákok: négy éve nyomoznak

Négy éve nyomoznak a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola ügyében, ahol a gyanú szerint fantomdiákok után is igényeltek évi 150 ezer forint állami támogatást. Hüvös Lászlót, az iskola utolsó igazgatóját és Budai Gézát, az intézményfenntartó alapítvány elnökét még nem hallgatták meg az ügyben.

2018. április 02. 12:06

Fantomdiákok: négy éve nyomoznak

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány 2002-től működtette a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát (SZEFI), amely az érettségire felkészítő képzés mellett OKJ-s szakképzési lehetőséget kínált a tanulmányaikat folytatni kívánó felnőtteknek.

2014 júliusában arról tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hogy az intézményben ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, de részleteket nem árult el. A sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy az elkövetési érték 50 és 500 millió forint között volt.

Hüvös László fideszes, majd KDNP-s önkormányzati képviselő 2010. novembertől 2014. februárig igazgatóként dolgozott a SZEFI-ben, és akkor elmondta, februárban a kezdeményezésére közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Hozzátette, a távozása semmilyen összefüggésben nem állt azokkal a szerinte rendben lezajlott ellenőrzésekkel, amelyeket a Magyar Államkincstár végzett többször is az intézményben. Hüvös 2014 augusztusa óta a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola intézményvezetője.

A SZEFI vezető beosztású munkatársa, Angyalné Kovács Anikó 2014 júliusában nyilatkozott a sajtónak. – Lehet, hogy kamudiákokat keresnek, de mi minden tanulónkkal el tudunk számolni, aki után felvettük az évi mintegy 150 ezer forint állami támogatást – mondta akkor Angyalné, aki 2016. július óta a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója. Szerettük volna megkérdezni, meghallgatták-e már az ügyben, de lapzártánkig nem válaszolt kérdésünkre.

– Még nem hallgattak meg az ügyben, de készséggel állok bármilyen megkeresés elé – mondta lapunknak Hüvös László. 2015 januárjában az iskolafenntartó alapítvány, amelynek Budai Géza volt az elnöke, megszüntette a SZEFI-t. Budai a kilencvenes évek végén a Fidesz jogtanácsosa volt, majd Bartha László polgármestersége alatt előbb közbiztonsági referens, majd – miután Csonka Gábor 2000-ben lemondott az alpolgármesterségről azzal, hogy a munka dandárját elvégezte két év alatt – fideszes képviselő lett a közgyűlésben. 2010 és 2014 között az IKV igazgatótanácsának volt a tagja. Budai lapunknak elmondta, még nem hallgatták meg az ügyben, de áll a megkeresés elé.

A birosag.hu adatai szerint az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány végelszámolás alatt áll, lásd lenti képernyőmentésünket. A NAV azt válaszolta kérdésünkre, a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjában tájékoztatást adni az ügy részleteiről.

Képernyőmentés: birosag.hu

Nyitóképünkön a Gutenberg utcai iskolaépület látható. Itt működött a SZEFI

Címlapon

mutasd mind