Famanókat költöztetne egy belvárosi graffitis falra a Mondolo Egyesület: gyűjtést indítottak egy óriásfalfestményért

Szeged belvárosának egyik nagyméretű falfelületére szeretnének egy természetvédelemre ösztönző, hatalmas festményt készíteni a Mondolo Egyesület tagjai, ezért most gyűjtést is indítottak.
Rafai Gábor

2022. június 03. 15:35

Famanókat költöztetne egy belvárosi graffitis falra a Mondolo Egyesület: gyűjtést indítottak egy óriásfalfestményért

Az egyesület utolsó nagy projektje decemberben ért véget, akkor adták át a zöld küllős fűtőművet a Retek utcában. Most egészen másra készülnek. Egy belvárosi szűk utcát akarnak megszépíteni úgy, hogy közben a természet szeretetére nevelnek. Ehhez kérik a szegediek támogatását. 

 

– Eddig öt falfestményt –  a fecskést, a sünöst, a harkályost, a méhest és a tévést – hoztuk létre a Szetávval közösen a Városmetamorfózis program keretében. Ez a mostani, a Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő átjáróban egy speciális eset, szeretnénk az előzőket egy nagy falfestményben összekapcsolni úgy, hogy a gyermeki fantáziát helyezzük a középpontba. Úgy szeretnénk ezekkel a hasznos állatokkal a továbbiakban foglalkozni, hogy egy mesebeli világba helyezzük el azokat. A Famanókat szeretnénk felfesteni és az ő történetüket kívánjuk elmesélni, amiben bemutatnánk az erdei élővilág apró, ám annál fontosabb segítőinek lakhelyét és életét – mondta a helyszínen Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja.

 

Az új projekttel az a céljuk, hogy a Famanók a mesék világában folytassák azt a természetvédelmi felvilágosító munkát, amit korábban ők elkezdtek.

 

A tervek szerint a falfestés a Hági étterem Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő szűk utcai falfelületére kerülne. Ez egy 17 méter hosszú, 2,6 méter magas felület, amire Búzás Alíz készített látványtervet.

 

A közel 45 négyzetméteres falfelületre – ami évek óta a szegedi graffitisek egyik kedvelt belvárosi helye – a Muralpaint csapata valósítaná meg a tervet június végén, július elején.

 

Erre a falra költözhetnek a Famanók, ha segítünk (fotók: Iványi Aurél)

 

– A munkához minden szükséges hozzájárulást beszereztünk már, a tervek valóra váltásához 655 ezer forintra is szükségük van, amiből a Mondolo Egyesület 120 ezer forintot saját erőből már biztosított – mondta Ézsiás Tamás, majd hozzátette: 

 

A Famanó Közösségi Projekt költségeit közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni.

 

– A korábbi óriás falfestményeinket cégek támogatásaiból tudtuk megvalósítani, mert a céljaink egybecsengtek. Ez a mostani azonban leginkább a családok számára lehet vonzó, ezért döntöttünk a közösségi finanszírozás mellett és indítottuk el a gyűjtési akciónkat. 

 

Az adományokat erre a bankszámlára várják: 

 

Mondolo Egyesület

Raiffeisen Bank

12067204-01707792-00100008
Közlemény: „támogatás”

 

Szeretnék a weboldalon is megjeleníteni a segítőik nevét, tízezer forintot elérő támogatás felett pedig az adományozó neve a falfestmény elé kihelyezett információs táblájára is felkerülne a helyszínen. Azokat, akik ezt nem szeretnék, arra kérik, a közlemény rovatban a „támogatás” szó után írják oda: „anonim”.

 

Ezekre a költségekre gyűjtik a támogatást:  

 

  • a festékek ára és a festők munkadíja együtt 420 ezer forint,
  • időjárásnak ellenálló információs tábla tervezése és gyártása a kapcsolódó online tartalmakkal 105 ezer 500 forint,
    fotó és videó anyagok gyártása 70 ezer forint,
  • tartalék alapanyag emelkedésre, közösségi ecsetekre: 59 ezer 500 forint.

 

Ha nem sikerülne a közösségi forrásbevonás, megpróbálják a hiányzó összeget szegedi cégektől „összekalapolni”. Ha ez sem menne, akkor egészen addig eltolják a megvalósítást, míg más forrásból az egyesület a teljes projekthez szükséges összeget össze nem gyűjti.

 

–  A beérkezett támogatásokat nem tudjuk visszautalni, ha tervünk nem sikerülne, az adományokat más, hasznos környezet- és természetvédelmi programok megvalósítására fordítanánk – mondta  végül Ézsiás Tamás.