Falus Ferenc egykori tisztifőorvos a Témában: slendrián az orosz oltóanyag dokumentációja

A volt országos tisztifőorvos szerint egy dolog az orosz oltóanyag minősége, és más az, hogy hiányos a Szputnyik V-vakcina dokumentációja. Falus Ferenc szerint hibát követett el a kormány avval, hogy nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra.

2021. január 28. 12:48

Falus Ferenc egykori tisztifőorvos a Témában: slendrián az orosz oltóanyag dokumentációja

Egyre több a kérdés az orosz Szputnyik V nevű vakcina engedélyeztetése körül. A Népszava arról írt: az orosz vakcina klinikai ellenőrzése során nem ugyanolyan összetételű készítményt vizsgáltak, mint ami most forgalomba kerülhet.

Falus Ferenc a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában azt mondta: általában véve elmondható, hogy rendben van az orosz Szputnyik V-oltóanyag működési mechanizmusa, és komolyabb mellékhatásokról sem számoltak be eddig, de aggodalomra ad okot a vakcina hiányos dokumentációja.

A volt országos tisztifőorvos megmagyarázta az orosz vakcina körül felmerült híreket is:

Még tavaly nyáron egy kisszámú szériát készítettek a Gamaleja Intézetben, ezután készítették elő a tömeggyártást. A gyártás azonban már nem a Gamalejában, hanem az egyébként sokkal korszerűbb Generium gyógyszergyárban, a korábbinál kevesebb „szennyeződéssel” tudják elkészíteni.

„Ez egy tisztított, sokkal jobb minőségű oltóanyag, amit a Generium állít elő, és az én ismereteim szerint Oroszországban viszonylag kevés mellékhatásról számolnak be” – magyarázta Falus Ferenc.

A volt tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szputnyik V esetében ketté kell választani az oltóanyag minőségét a hiányos vagy ellentmondásos dokumentációtól, mert utóbbi még nem jelenti, hogy gond lenne a vakcinával.

„Az a dokumentáció, ami Budapestre érkezett, arról a legfinomabb kifejezés az, hogy slendrián” – tette hozzá Falus.

Ugyanakkor szerinte a legfontosabb az lenne, hogy a magyarok csak olyan oltóanyagot kapjanak, amit az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyott.

Falus Ferenc szerint az oroszok már tárgyalnak az Európai Gyógyszerügynökséggel, és az orosz gyógyszergyár együttműködik más, európai gyógyszergyárral, például az AstraZenecá-val.

Ez a technológia fehérjedarab segítségével juttatja a vírus DNS-ét a szervezetbe. Az a kérdés, hogy az adenovírussal szemben van-e a szervezetünkben ellenanyag. Az adenovírus 5-tel szemben vélhetően Magyarországon is többen immunisak, de nem tudjuk, hányan és milyen mértékben – hangsúlyozta Falus Ferenc.

A szakember szerint elképzelhető, hogy az orosz vakcinát fél éven belül jóváhagyja az Európai Gyógyszerügynökség.

Falus Ferenc szerint fontos lenne az is, hogy ha Magyarországra nagyobb mennyiségből kerül oltóanyag, akkor az a Generiumból jöjjön, mert az egy korszerű üzem.

Falus Ferenccel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett:

(Fotó: MTI/Ilyés Tibor) 

Vélemények

mutasd mind