Különleges falfestményt hagynak maguk után a külföldi önkéntesek Szegeden

Nagyon gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az elmúlt években a kistérségi fenntartásban lévő Fogyatékosok Nappali Intézménye és a Talentum Alapítvány között. A közös munka csütörtökön egy fontos, de leginkább szép állomásához érkezett.
Bod Péter

2022. június 23. 16:05

Különleges falfestményt hagynak maguk után a külföldi önkéntesek Szegeden

Az elmúlt években folyamatosan közvetített önkénteseket a Fogyatékosok Nappali Intézményéhez a Talentum Alapítvány. Ez az együttműködés szünetelt a koronavírus-járvány ideje alatt, de az elmúlt időszakban új lendületet vett – mondta el a Szeged.hu érdeklődésére Váradi Judit, az intézmény vezetője.

 

Mint megtudtuk, Szegeden a Talentum Alapítvány koordináló feladatot lát el az önkéntes munkára jelentkezők kiközvetítésében. Így került korábban kapcsolatba egymással az alapítvány és a Fogyatékosok Nappali Intézménye.  

 

Szegedről, mellette az országból és külföldről is fogadnak önkéntes munkára jelentkezőket a Talentum Alapítványnál. Az utóbbiak közül az Európai Unió egyik programjának köszönhetően érkeznek Magyarországra, ezen belül Szegedre, ahol az alapítvány segít nekik az önkéntes feladatok megtalálásában, még megérkezésük előtt – ezt már Zsivkovtisné Gyenes Krisztina, a szervezet ügyvezetője mondta el.

 

 

Az Európai Szolidaritási Testületi Programban az unió tagállamaiból és azon kívülről is érkeznek az önkéntesek a fogadó országokba, ahol tíz-, illetve kéthónapos munkát várnak el az önkéntesektől. Ingyenes utazást és tartózkodást biztosítanak a programban résztvevőknek, akik ennek fejében vállalják az önkéntes munkát.

 

Közülük kerültek négyen tízhónapos munkára a Fogyatékosok Nappali Intézményébe Szegedre Azerbajdzsánból, Orosz-, Olasz- és Lettországból. Hetente egy délelőttöt töltöttek az itt gondozottakkal, zenés, kézműves és szabadidős foglalkozásokat tartottak nekik. Különlegesen jó kapcsolat alakult ki az önkéntesek és a gondozottak között.

 

A Talentum Alapítvány ügyvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a külföldről érkezett önkéntesek felváltva járnak naponta más és más helyre, így óvodákba, általános iskolákban, a vakok intézetébe és idősek otthonába. A Fogyatékosok intézetébe éppen azért is kerültek, mert izgalmas, kihívást jelentő munkára jelentkeztek.

 

 

Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy évekkel korábban Botka László fogadóóráján járt, és annyit kért, hogy a város segítsen abban, hogy a hozzájuk önkéntesnek jelentkezőket fogadják az önkormányzati intézményeknél. A beszélgetés eredményét úgy foglalta össze, hogy „kulcsot kaptak” az önkormányzati intézményekhez, és ezzel mindkét fél sokat nyert.

 

Az önkéntesek kivétel nélkül jól beszélnek angolul, de a foglalkozásaink alatt soha nem volt gond a megértéssel, noha az itteni fogyatékosok nem beszélik ezt a nyelvet – jelezte Váradi Judit. Szerinte kiderült a foglalkozások alatt, hogy az emberi érintkezésben nincsenek határok. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a külföldiek jelenléte az intézmény életében lehetőséget teremt más kultúrák megismerésére is.

 

Csütörtökön azért is hívták az intézmény falai közé a sajtót, mert elkészült egy izlandi és egy spanyol önkéntes által alkotott nagyméretű falfestmény a Kálvária téren található épületben, aminek családias körben megtartott avatóját rendezték meg ezen a délelőttön.

 

A két önkéntes két hónapra érkezett, és a fogadó alapítvány és az intézmény kifejezett kérése volt, hogy festésben jártás embereket várnak. Szép gesztust gyakorolva a kép elkészítésébe bevonták az ellátást kapó fogyatékosokat is – tudtuk meg.  

 

Valami maradandót hagynak maguk után az önkénteseink – fogalmazta meg Váradi Judit, utalva az elkészült falfestményre és külön az egyik barcelonai templom üvegablakainak díszítését megjelenítő másik alkotásra.

 

 

A Spanyolországból Szegedre érkezett Lauraul és az izlandi Karenyr alkotásait az tette ünnepélyesebbé, hogy Oroszországból jött, tatár származású Adelia két dal adott elő gitárral. Az elsőt angolul, a másodikat oroszul. Ráadásként hangszer nélkül elénekelt egy tatár népdalt.

 

Nyáron a jelezett EU-s programban újabb külföldi önkéntesek érkeznek Szegedre, akik kivétel nélkül a helyi nyári táborokban fogják angolra tanítani a gyerekeket.