Fákról, hídról, közmeghallgatásról és kifizethetetlen számlákról tanácskoztak a városüzemeltetők

A pénteki közgyűlést megelőző bizottsági hajrában utolsóként tárgyalta a napirendi pontokat a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság. A hét végére minden bizonnyal kicsit elfáradtak a képviselők, mert különösebb vita nélkül, gyorsan letudták a nyolc napirendi pontot. Szóba kerültek a Gogol és Hajnóczy utcai fák, a harmadik híd, a költségvetés módosítása kapcsán pedig az önkormányzatok teljes ellehetetlenítése.
Rafai Gábor

2022. október 06. 15:00

Fákról, hídról, közmeghallgatásról és kifizethetetlen számlákról tanácskoztak
a városüzemeltetők

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester arról beszélt, nem maradt már mozgástere a teljesen kivéreztetett önkormányzatoknak. 

 

– A települések költségvetését is súlyosan érintő hazai infláció és drasztikus energiaáremelés mellett az újabb és újabb kormányzati elvonások is sújtják Szeged költségvetését – mondta Kovács Tamás.

 

Az Európában is kiugróan magas hazai infláció miatt elértéktelenednek a bérek és a nyugdíjak. A város gázszámlája szinte egyik hétről a másikra 500 millió forintról a hétszeresére, 3 milliárd 500 millióra emelkedik, a távhő tizenegyszeresére drágult a nem lakossági fogyasztóknak, Szeged villamosenergia szerződése az év végén lejár, ez is óriási kiadásnövekedést fog hozni.

 

– A büdzsé kiadási oldala hatalmasat nőtt, közben az állam a bevételi oldalon nem segít, inkább újabb elvonásokkal bünteti az önkormányzatokat. A tavalyi kétmilliárdos szolidaritási adó helyett idén már 3 milliárd 600 millió forint ilyen adót kell fizetnie Szegednek.

 

Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat ennek ellenére nem mond le a szociális támogatásokról, sőt a nehéz helyzet miatt igyekszik azt növelni is. Idén is minden érintett szegedi megkaphatta a beiskolázási támogatást és mind a harminckétezer szegedi nyugdíjast is tízezer forinttal segített az önkormányzat, sőt most először kiterjesztették a támogatást négyezer-ötszáz rokkant járadékos számára is. 

 

A jövőben nem védenék rendelettel a Gogol és Hajnóczy utcai fasorokat, ha arra igent mondanak pénteken a városatyák is. Erre azért van szükség, hogy előbb-utóbb kicserélhessék az elöregedett, sok problémákat okozó növényeket.

 

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, nem városba valók az itt található japánakácok, amik a két utcában sok helyen felemelték a járdákat és megrepesztették a pincék falát is. Állandóan gallyazni kell azokat, egyre jobban elöregednek, veszélyessé válthatnak. 

 

Az alpolgármester a Gutenberg utcát hozta fel példaként, ahol szakaszosan cserélték ki a fákat, ez a módszer bevált.

 

Szeged önkormányzata az elmúlt tíz évben számos érdemi döntést hozott a déli Tisza-híd megvalósítása érdekében, amihez a mindenkori kormányok és minisztériumok felé is kezdeményezte a szükséges intézkedések meghozatalát. 

 

Nemrég döntés született arról, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálásával megkezdődik a tervezési folyamat és a műszaki előkészítés.

 

A bizottság ezért arra tett javaslatot a közgyűlésnek, hogy november 23-án a déli Tisza-hídról tartsanak közmeghallgatást.