Fáklyás tüntetés a „sajtó szabadságáért és a censura eltörlésért”

„A hazugsággyár blokádja” címmel hirdetett tüntetést Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki már napok óta ott táborozik a MTVA székháza előtt. A politikus szerint az akció célja, hogy a hetek óta tüntető diákok és a tanárok is bejussanak a közmédia műsoraiba, és személyesen is elmondhassák követeléseik.
Vass Imre

2022. november 04. 21:54

Fáklyás tüntetés a „sajtó szabadságáért és a censura
eltörlésért”

A kezdés előtt, fél 6 körül már több száz ember gyűlt össze a Kunigunda utcában. A pártok közül csak a Momentum és Párbeszéd voltak jelen, valamint kata eltörlése elleni tüntetéseket mögött állók is csatlakoztak.

 

A tüntetés egy perces néma tiszteletadással kezdődött, a résztvevők arra emlékeztek, hogy 1956. november 4-én a bevonuló hadsereg ezen a napon verték le az magyar forradalmat.

 

Az első felszólaló Ungváry Krisztián, aki szerint a közmédiában mindig hazudnak és elárulja a magyar embereket. Bayer Zsoltot, Georg Spöttlét és Nógrádi Györgyöt second hand háborús bűnösnek nevezte, akik szerinte az orosz agresszort támogatják.

 

Utána egy pedagógus, Varga Orsolya lépett a mikrofonhoz. Elmondta, a diákokért és a tanárokért vannak a tüntetésen. Kiemelte, a kormány mindenért Brüsszelt hibáztatja, azonban egy dakota közmondást idézve hangsúlyozta „Ne a talajra mutogass, ha csuklik a ló”. „Követeljük, hogy az MTVA hitelesen tájékoztasson, valós híreket akarunk!” – zárta mondandóját.

 

 

A diáktüntetések egyik szervezője, Kalmár Lili, a Kölcsey Gimnázium diákja arról beszélt, hogy a kormánypárti médiában folyamatosan hazudnak a megmozdulásokról, a mondanivalójukról. Kiemelte, neki senki nem mondta meg, hogy mit tegyen, ő magáért és diáktársaiért lépett fel eddig is.  Az igazságra vagyunk kíváncsiak. Tisztességes választ, tárgyalásokat és változásokat akarunk – jelentette ki.

 

„Olyan tanárainkat rúgták ki, akik megtanították, hogyan kell büszkén kiállnunk a véleményünk mellett”– fogalmazott Kalmár, és azt ígérte, addig nem maradnak csendben, amíg az ország összes tanára nem lesz kifizetve és megbecsülve, és amíg az összes kirúgott tanárt nem helyezik vissza a Kölcsey Gimnáziumba.

 

Egy másik pedagógus, Simkó Edit szerint amikor a gyerekekről van szó, akkor nincs jobb és baloldal. Feltette a kérdést: talán a kormány azért akarja leépíteni az oktatást, hogy buta embereket neveljenek ki?

 

Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője szerint az MTVA még az alapvető szakmai szabályokat sem tartja be és reményét fejezte ki, hogy az ott dolgozók nem náluk végeztek, mert az „komoly kudarc” lenne az oktatóknak.

Úgy látja Papp Dániel nem méltó a közmédia vezetésére mert egy olyan intézményt alakított ki, ahol minden beszélgetés oda jut, hogy mindenki más ostoba, csak a Fidesz és Orbán Viktor tudja a tutit. Hangsúlyozta, a propaganda tönkre teszi a társadalmat, de ezt csak utólag, a történelemkönyvekből fog kiderülni. Nekünk azonban most kell élnünk és cselekednünk – tette hozzá a médiakutató.

 

 

Hajnal Edina, szülő a Magyar Anyák szervezet képviseletében arról beszélt, hogy a kormány mérgezi a gyerekeket és arra akarja őket tanítani, szolgálják ezt a „mocskos, undorító rendszert”. Szerinte azonban hamarosan a mostani rendszernek is vége lesz, mert „ezek gyáva emberek”. „Ennek a rendszernek a falai rohadnak, mert mindenhonnan érezzük a bűzét. Nem csak mi, hanem már a Holdról is látják: a király meztelen.”

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere értetlenségét fejezte ki, hogy Európában Orbán Viktor „barátai” is támogatják a szankciókat, azonban a magyar miniszterelnök nem. Úgy látja Orbán teljesen elszigetelte magát és az országot is egyre mélyebre taszítja. 

 

A polgármester szerint a miniszterelnök Európa árulja, és a háborúban folytatott politikájával 1956-ot is.

 

A politikus azt szeretné, arról is beszéljenek az M1-en, hogy nem a szankciók, hanem az oroszok miatt lett emelkedett ilyen magasra a gáz ára.

 

Amíg nincs győzelem, addig ne hagyjuk abba – mondta Hadházy Ákos, a tüntetés szervezője.

 

„Magyarország már nem demokrácia” – mondta a képviselő. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzék nem kap meghívót a közmédia élő adásaiba, közben pedig Orbán Viktor minden héten interjút ad a Kossuth Rádióban.

 

A képviselő szerint egyre határozottabban és elszántan kell a cél felé, a hatalom leváltása felé lépni. Minél többen mozdulnak meg, annál kevésbé lehet azt eltitkolni. Öt embert el lehet taposni, ötezret már bajosan, ötvenezret pedig semmiképp – mondta.

 

Amennyiben a kormány nem hallja meg, amit az ellenzék mond, akkor tüntetni kell. Ha a propagandamédia elhallgatja a tiltakozást, akkor zavart kell kelteni, hogy mindenkihez elérjen a hangjuk. 

 

 

A beszédek végét követően a résztvevők elkezdték létrehozni az MTVA épülete körül az élőláncot, amely végül teljesen ki is alakult. A tüntetés végén néhányan még ott maradtak a helyszínen, tüzet gyújtottak, amelyet azonban az épület körül álló rendőrök eloltottak. Néhányan azt kiabálták, hogy menjenek be az épületbe.

 

Hadházy Ákos szerint sikerült a céljuk egy részét elérni, hisz az M1 híradójában is beszámoltak a tüntetésről. Az esti híradóban élő bejelentkezés is adtak, de még a tanárok és diákok kilenc pontos követelést tartalmazó beszédét is végig levetítették.

 

Fotók: MTI

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind