Facebook-csoport alakult a Rádió88 megmentéséért, kérdés, hogy mire lesz elég

100.000-en a Rádió88-ért névvel indítottak támogató csoportot a fideszes Médiatanács által veszélyeztetett szegedi rádióért. Úgy tűnik, a rádió elhallgattatásának lehetősége nagyon sokakat felháborít.

2019. július 04. 22:24

Facebook-csoport alakult a Rádió88 megmentéséért, kérdés, hogy mire lesz elég

Csütörtök este már bőven 11 ezer fölött járt a csatlakozók száma. A csoport létrehozói azt szeretnék elérni, hogy összegyűljön a százezer támogató. Tervük egyáltalán nem lehetetlen, a Rádió88 Facebook-oldalát ugyanis közel 100 ezren lájkolják és követik.

„Iratkozz fel a csoportunkba, hívd meg a barátaidat, ismerőseidet, mindenkit, aki egy kicsit is szegedi a lelke mélyén! Érjük el, hogy 100.000 szegedi szív dobbanjon egyszerre a Rádió 88-ért, mutassuk meg, hogy nem hagyjuk cserben a legszegedibb szegedi céget, egyben az életünk részét!”írják a csoport kezelői.

A Rádió88 jövője amiatt vált bizonytalanná, hogy csak augusztus 31-ig van médiaszolgáltatási jogosultságuk. Ha addig nem kapják meg az ötéves hosszabbítást a Médiatanácstól, elhallgathat a szegedi rádió.

Márpedig a tanácsnak már döntenie kellett volna, hogy meghosszabbítja-e a rádió jogosultságát, ezt mostanáig mégsem tették meg, amivel a Media1 hírportál szerint törvényt sért a tanács. A bizonytalanságot tovább fokozza, hogy augusztus 31-éig mindössze nyolc hét van hátra, a tanács azonban augusztusban nem ülésezik, így mindössze már csak négy keddi nap maradt, amikor döntést hozhatnak a Rádió88 ügyében.

Információink szerint tapasztalt fideszesek sem értik, hogy mi történik jelenleg a Rádió88-cal. Pontosabban értik, csak nem gondolták volna, hogy idáig jut a NER: egy egyértelműen Fidesz-szócső, a szegedma.hu médiapartnerét veszélyezteti egy egyértelműen a Fidesz által vezérelt szervezet, a Médiatanács.

Mindez azért, mert a Rádió88 nem eléggé fideszes?

Nincs más magyarázat ugyanis arra, hogy a választások előtt két hónappal, hogyan „szórakozhat” a Fidesz irányítása alatt álló médiatanács Szeged leghallgatottabb rádiójával, ami 2010-ben a Fidesz jelöltjét, B. Nagy Lászlót, 2014-ben szintén a Fidesz jelöltjét, Kothencz Jánost támogatta, idén pedig elég valószínű, hogy a Szegedma médiapartnereként a Fidesz függetlennek kikiáltott jelöltjét, Nemesi Pált tolja majd.

Talán a Fideszben nem bíznak eléggé a szegedi, magántulajdonú rádió vezetésének lojalitásában, és jobbnak látnák a 88-at egy pártkatona, egy fideszes oligarcha, vagy valamilyen hasonló, megbízhatóbb és könnyebben irányítható tulajdonos kezében.

Láttunk már erre példát, de erről majd kicsit később.

Idő közben az összeesküvés-elméletek híveitől már olyan megfejtések is jönnek, hogy valójában az egész hisztériakeltés lényege az, hogy majd „véletlenül” épp a szegedi polgármesteri székért ma hivatalosan is bejelentkező Nemesi Pál menti majd meg a Rádió88-at azért, hogy a hálás rajongók így rá szavazzanak. De ilyen aljas húzásra nyilván nem vetemednének még a Fidesznél sem! 

Vagy marad egy másik konteó: az, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere elkezdte önmagát felzabálni Szegeden is.

– Mennyiért adod el a rádiód?
– Semennyiért, apám alapította.
– És az 51 százalékát?
– Semennyiért, ez egy családi vállalkozás, amit apám alapított.
– Rendben, majd meglátjuk.

Valahogy így képzelhető el egy párbeszéd a NER-ben. A dolgok állását nézve, most lehetünk a „majd meglátjuk” résznél.

A módszer egyébként ismert, Békéscsabán a két évtizede családi vállalkozásként működő Start Rádiót próbálta meg bekebelezni az akkor még Andy Vajna-féle Rádió1, ami aztán Szegeden az Európa Rádió frekvenciáját szerezte meg érdekes körülmények között.

Vagy elég csak átugrani Hódmezővásárhelyre, ahol tavaly a helyi rádiót, a Rádió7-et a Fidesszel és Lázár Jánossal egyébként híresen jó viszonyt ápoló alapító tulajdonosa több évtized után egyik napról a másikra adta el a Lázár János körébe tartozó Rákay Philip-féle csapatnak, és ahol Lázár közvetlen titkára és segédje, Göbl Vilmos lett egyfajta operatív vezető.

Ez akár a Rádió88-cal is megtörténhet, falba nem ütköznek, mert a falon már régen túl vagyunk.

Az sem lehet véletlen, hogy a szegedi fideszmédia szinte alig foglalkozik az esettel. A Délmagyarország egyelőre még egy sort sem írt Szeged legkedveltebb rádiójáról, a Szegedma, a médiapartner pedig kis túlzással távirati stílusban szemlézte szerdán a témában elsőként megjelent Média1-es cikkét. Igaz kétszer is leírták a lapszemléjükben, hogy a Rádió88 a médiapartnerük, azt viszont például egyszer sem, hogy Médiatanács törvényt sért azzal, hogy bizonytalanságban tartja a rádiót.

Nincs már túl sok idő a döntésre. Fotók: Rádió88

Nem szűntek meg, mondja a tulajdonos

Csütörtökön délelőtt a rádió tulajdonosa és vezetője, Tóth Géza rövid közleményt adott ki, amit most változtatás nélkül idézünk:

„Nem szűntünk meg

A Rádió 88 minden munkatársa nevében köszönjük azt a támogatást amit a szegediektől kaptunk a tegnap megjelent hír után. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Rádió 88 nem szűnt meg, ma is Szeged kedvenc zenéi szólnak a frekvencián és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy rádiónk még hosszú ideig a szegediek életének része maradjon. A jövőnkkel kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékoztatást adunk hallgatóinknak. Szeretnénk megkérni a politikai pártokat és a politikai szereplőket, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88-at saját, politikai céljuk eléréséhez, egyúttal elhatárolódunk minden rendezvénytől, amit a politikai pártok szerveznek a napvilágot látott hírek és események okán.

Tóth Géza
tulajdonos”

Közben a szegedi Jobbik már demonstrációt szervezett az ügy kapcsán a rádió épülete elé, amit aztán a nap folyamán – vélhetően a közlemény hatására – végül lefújtak.

Érdemes szemezgetni a kommentek közül

„Dolgoztam a 88-nak, saját műsorom volt. Még többet dolgoztam a konkurenciának. Volt, hogy zsákban hordtam a pénzt a céges hirdetéseink miatt. Volt, hogy köpködtem az ottani zenékre. De ott ismertem meg a feleségem, Géza a barátom. Az, hogy hatalmilag elveszek valamit, amit 30 éve építenek mások, számomra olyan üzenetet hordoz, amivel nem tudok azonosulni. Nem az első, hogy sunyi, aljas módon nyúlnak le egy vállalkozást a vezető körök és a slepp, de ez most talán kirakatban van, így azért szorítok, hogy egyszer végre beteljen az a pohár. Lehet ez az utolsó csepp.” – írja az említett nyilvános Facebook-csoportba Wehli Márk, a Rádió88 egykori műsorvezetője.

„Tősgyökeres Szögediként borzasztóan felháborít. Gyerekkorom óta ezen nőttem fel. Emlékeztem a régi szignáljára, az alapítóra, Tóth Andrásra, becenevén "óriásra", aki ráadásul édesapám barátja is volt. Remélem, mindenki elgondolkodik egy percet a megszűnéshez kik asszisztálnak/tak.”

– írja Csúcs Áron.

Török László: „Nem lehet azt mondani, hogy párt semleges az ügy. Az elnök asszony fizetését most emelték 4 000 000ft-ra. Ki kell szolgálnia gazdáit, még ha törvénysértést is követ el. Persze, a Fidesz-szavazókat nem szeretném megbántani, de elképzelhetik, mi vár a városra, ha ide beteszik a lábukat. A Fidesznek érdeke, hogy szerezzen egy megyei lefedettségű, földi sugárzású rádiót. Nem mindenhol van internet, de Rádió 88 igen!”

„Amióta tudom az eszemet Óriás volt a rádiós, akkor is, amikor a Tisza Rádió szólt, akkor is amikor hárman osztoztak a frekin. Dolgoztam a Madách utcában, elbúcsúztam Tóth Andrástól. Vezettem a Pótkereket, és évekig vasárnap együtt főztem a hallgatókkal az Étvágyakban. Az utóbbi években hallgattam a volt kollégákat, és a fiatalokat! A Radió88 az életem része volt van lesz! Miért veszik el azt, ami működik! Szomorú vagyok nagyon! A Hungarikum Fesztiválon még a 88-at fogjuk hallgatni!” – írja Elekes Zoltán.

Kontra Eszter: „Gyerünk Szeged! Ez a város és annak polgárai sosem adták fel és sosem adták el a gerincüket. Ez a város többször, a semmiből született újjá. Mert vitte eleinket a »szögedi« lélek. Hát mutassuk meg, hogy velünk nem lehet »játszani« Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! Mélyen megilletődve hajlok meg előtted.”

Pár tízezer dühös ember elég lesz?

A támogatói Facebook-csoport létrejötte és gyors növekedése jól mutatja, hogy milyen sokan szeretik ma Szegeden a Rádió 88-at, ahhoz viszont egész biztosan kevés lesz, hogy nyomást gyakoroljon a Médiatanácsra.

Az ügyről szerdán először író Média1 csütörtök esti cikkében emlékeztet, hogy 

korábban például a Music FM-nek 700 ezres tábora volt a neten, és még ez sem tartotta vissza az NMHH-t attól, hogy elnémítsa a 89,5 MHz-en a rádiót, aminek frekvenciáján azóta sem szól semmi. A Music FM egyébként Magyarország negyedik legnépszerűbb rádiója volt, mielőtt a Médiatanács kivégezte volna

– jegyzi meg a Media1 cikke.

Itt tart most az ügy, aminek a konkrétuma jelenleg annyi, hogy Szeged kedvelt rádiójának van tehát négy keddje, amikor bizakodhat a Médiatanács pozitív döntésében, aminek hiányában könnyen lehet, hogy egy több mint harminc éves történet érhet véget idén augusztus 31-én.

C.S.Z., kmn