Most is simán lehet csalni a nemzeti konzultáció online kitöltésekor

Semmit nem fejlesztettek a rendszeren tavaly óta.
Kékes Viktória

2022. november 21. 09:22

Most is simán lehet csalni a nemzeti konzultáció online kitöltésekor

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára múlt hét kedden jelentette be, hogy  – a világ ötödik leginkább high-tech országától elvárható módon – online is ki lehet tölteni a nemzeti konzultációt. 

 

A hvg.hu megnézte sikerült-e bármit is fejleszteni a felületen tavaly óta, ekkor ugyanis az derült ki: bárki, bárhányszor ki tudja tölteni a kormányzati propaganda állításait tartalmazó kérdéssort. 

 

Spoiler alert: arra jutottak, hogy semmiféle fejlesztés nem történt, idén is simán átverhető a rendszer. Olyan alapvető, filléres biztonsági elemek hiányoznak, amelyek tavaly sem voltak meg, így most is van lehetőség akár a szándékos, tömeges kitöltésre, akár a csalásra is.

 

A lap arra emlékeztet: annak ellenére nem történt érdemi fejlesztés, hogy már első alkalommal, 2015-ben, a háborús menekülteket és a terroristákat tudatosan összemosó, a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációnál is felmerültek hasonló hitelességi aggályok. Azaz 

 

hét év alatt nem sikerült éremben előre lépni ebben sem. 

 

A hvg.hu megkereste a kormányszóvivőt és a Kormányzati Tájékoztató Központot azzal kapcsolatban, hogy

  • Tudnak-e róla, hogy az online felületen azonos IP-címről többször is kitölthető a konzultációs ív, ami lehetőséget teremt a csalásra?
  • Ha tudtak róla, akkor az új felület élesítése előtt miért nem tettek lépéseket ennek kiküszöbölésére?
  • A mostani alkalommal mekkora összegre és kivel kötöttek szerződést a konzultációs weboldal fejlesztésére? (A legutóbbi, tavaly nyári konzultációnál ugyanis kiderült, hogy erre 11 millió forintot költöttek, mégis maradt a felületen biztonsági rés.)
  • Az indulás óta zavartalan volt-e az online konzultációs felület működése, folyamatos volt-e a rendelkezésre állása, észleltek-e informatikai támadásra utaló jelet?
  • Ha igen, az indulás óta zavartalan volt-e az online konzultációs felület működése, folyamatos volt-e a rendelkezésre állása, észleltek-e informatikai támadásra utaló jelet?
  • Tartanak-e attól, hogy fals adatok érkezhetnek tömegével, ami torzíthatja majd a végeredményt?

 

Válasz egyelőre nem érkezett.

 

Ha valakinek az okozna esetleg örömöt, hogy többször is kitölti az ívet, nincs más dolga, mint létrehozni annyi e-mail címet, mint ahány konzultációt be akar küldeni. A felületen megadott adatokat ellenben már nem ellenőrzi senki, így bármilyen névvel, születési idővel vagy lakcímmel lehet regisztrálni, az egyetlen követelmény, hogy 18 év feletti legyen a válaszadó.