Ezért kell még mindig maszkot viselni Szegeden

Remekel a szegedi időjárás, februárban megérkezett a tavasz, hét ágra süt a nap. Legszívesebben ledobnánk a maszkot, és egész nap kinn sütkéreznénk. Csakhogy, akár a járvány alakulását, akár a hatályos szabályokat nézzük, ennek most még nem jött el az ideje.

2021. február 25. 11:26

Ezért kell még mindig maszkot viselni Szegeden

Botka László polgármester a szeged.hu-nak elmondta:

„Mindannyiunknak elege van már a korlátozásokból, a maszkviselésből, de az elmúlt hetek, hónapok felelősségteljes magatartással elért eredményeit veszélyeztetnénk az enyhítéssel.”

Szeged polgármestere reményét fejezte ki, hogy a korlátozásokat hamarosan föloldhatják. Egyúttal köszönetet mondott a szegedieknek, amiért türelemmel, együttműködve és fegyelmezetten viselik a járvány miatti veszélyhelyzetet.

Annak, hogy továbbra is kötelező maszkot viselnünk, alapvetően két oka van:

a járvány második hullámát sajnos minden jel szerint rögtön egy harmadik követi – vagy az előző nem is ért véget, ez nézőpont kérdése. Az új fertőzések napi száma valahol ott tart, ahol novemberben, amikor a szigorú korlátozások be lettek vezetve. Vagyis, bármilyen szomorú, de a járvány alakulása egyáltalán nem indokolja, hogy lazítsunk. Orbán Viktor és az operaítv törzs többször is elmondta, nincs itt az ideje az enyhítésnek.

A másik ok, hogy a kötelező maszkviselést valójában a kormány rendelte el és a mai napig nem vonta azt vissza.

Ezzel kapcsolatban elég sok a félreértés, így érdemes felidézni, hogyan vezették be eredetileg az intézkedést. 2020. november 10-én, kedden jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet – nevezetesen a 484/2020 (XI.10.) számú –, ami a korábbiaknál sokkal szigorúbb védelmi szabályokat írt elő: ekkor lépett életbe a jelenleg is érvényben lévő kijárási korlátozás, és a vendéglátóhelyek zárvatartása is, például. A közterületi maszkviselést is ekkor rendelte el a kormány, idézzük:

„a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.”

Tehát, a közterületi maszkviselésről a kormány döntött, de a részletes szabályok meghatározását a polgármesterekre bízta – ebből pedig az is következik, hogy ezt az intézkedést majd a kormánynak kell visszavonnia, amikor erre alkalmasnak látja a helyzetet. Azonban ezek a szabályok most, február végén is érvényben vannak, a parlament pedig nemrég meghosszabbította a veszélyhelyzetet kilencven nappal.

A tavasz, a jó idő közeledtével egyre kényelmetlenebb maszkot hordani, de sem a járvány alakulása, sem jogszabályok nem indokolják azt, hogy megszüntessék, vagy akár csak enyhítsék a kötelező maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

Több gyakorlati érv is szól a lazítás ellen:

  • Ha teljesen meg is szüntetnék a kötelező maszkviselést, elképzelhető, hogy rövidesen újra be kellene vezetni, hiszen megint egyre több a beteg – cikkünk megjelenésekor több mint négyezer új fertőzöttet jelentett be az operatív törzs. Célszerűbb fenntartani, hiszen így jobban tudunk vigyázni egymásra, és ha lassítjuk a járvány terjedését, talán hamarabb levehetjük a maszkokat – végleg!
  • Ha csak bizonyos területeken oldanánk föl a maszkviselést, az nagyban megnehezítené a szabályok betartását és betartatását is – hiszen az egyik utcában még viselni kellene, a másikban már nem. Ráadásul nehéz lenne kijelölni az egyes területeket is – a Rókusi körúti Tesco környékén sokszor nagyobb a gyalogos forgalom, mint a belváros egyes részein, napszaktól függően mindenhol találunk olyan helyet, ahol átmenetileg csoportosulnak az emberek (boltok, iskolák, játszóterek közelében, például).

Végül pedig, ne felejtsük el, hogy a maszk a járvány elleni védekezés valószínűleg legolcsóbb, legkevésbé megterhelő módja. Ha csak egyetlen veszélyeztetett társunkat meg tudjuk óvni vele, már megéri felvenni.