Ezért emelkedett brutálisan a rendszerhasználati díj is a rezsiszámlákon

Az áram esetében az Energiahivatal már idén nyáron három és félszeresére emelte az átviteli díjat. Az emelés októbertől a gázszámlákon is látható lesz.
Kékes Viktória

2022. szeptember 22. 08:29

Ezért emelkedett brutálisan a rendszerhasználati díj is a rezsiszámlákon

Az egyik hónapban még csak 5600, a következőben már majdnem 8 ezer forint rendszerhasználati díjat számoltak el az RTL Híradó egyik nézőjének áramszámláján. Többen is azzal keresték meg őket, nem értik, miért kell ezért többet fizetniük. 

 

Holoda Attila energiapiaci szakértő a drágulást azzal magyarázza, hogy 

 

„Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a rendszerhasználati díjban. (…) Most azért tapasztaljuk ezt a brutális emelkedést a rendszerhasználati díjban, mert ez egy piaci szolgáltatás, amit ők végeznek, de ugyanúgy a piacról szerzik be hozzá az energiát és az energia-áremelés az őket éppúgy érintette, mint a fogyasztókat érinti”.

 

 

Az áram esetében az Energiahivatal idén nyáron már három és félszeresére emelte az átviteli díjat. A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is látható lesz. 

 

A köbméterenkénti 20 forintos drágulást azonban a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik. Ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami októberben, novemberben és decemberben nagyjából 752 forint lesz köbméterenként. Azt, hogy januártól mennyi lesz a gáz ára, várhatóan december második felében határozza meg az Energiahivatal.