2021–2023 között 4000 milliárd forintot költöttünk az állami cégekre, miközben érdemi bevételt nem termeltek a költségvetésnek

Idén várhatóan még magasabb lesz ez az összeg, mert a rezsicsökkentés fenntartása miatt több ezer milliárddal kell megtámogatni az állami energiamonopólium, a változó nevű MVM-csoport működését.
Kékes Viktória

2023. február 06. 08:04

2021–2023 között 4000 milliárd forintot költöttünk az állami cégekre, miközben érdemi bevételt nem termeltek a költségvetésnek

A kormány 2021-ben mintegy 820 milliárd forint adófizetői pénzt fordított az állami cégek feltőkésítésére – írja az állami vagyongazdálkodási beszámoló alapján a Népszava. A parlament előtt fekvő irat szerint volt olyan cég, amely csak azért kapott száz milliárd forintnyi tőkét, hogy a pénzt befektetve a kamatokból éljen.

 

2021-ben az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások meghaladták az 1470 milliárd forintot. Tavaly „csak” 1155 milliárd forintot nyelt el az állami vagyonkezelés, de idén megint fordul a kocka: a rezsicsökkentés fenntartása miatt több ezer milliárddal kell megtámogatni az állami energiamonopólium, a változó nevű MVM-csoport működését. Idén az állami cégek működésnek fenntartására, tőkeemelésére, támogatására 1400 milliárd forintot szánnak, ám ebben még nincsenek benne a rezsitámogatások. A rezsitámogatásokat nem számítva 2021–2023 között az állami cégek működésére és feltőkésítésére 4000 milliárd forintot fordít a kormány. 

A feltőkésítés legnagyobb nyertesei 2021-ben. Összesítés: Népszava

Miközben több ezer milliárdot költ az állam ezeknek a cégeknek a működésére, érdemi, költségvetési szempontból látható bevétele nem származik belőlük. A valós hasznot hozó állami vagyont (választási vereségtől tartva) ugyanis elajándékozták a kifejezetten erre a célra létrehozott egyetemi alapítványoknak, az államnak így csak olyan bevétele maradt, mint például a koncessziós díjakból, vagy a frekvencia használati díjakból befolyó pénz, ami viszont nem klasszikus állami vagyon, ami hozamot is termelne.