Ezerkétszáz táncost várnak a 30. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválra az Agórába

A Szent-Györgyi Albert Agórában rendezik meg a 30. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált. A háromnapos jubileumi rendezvényen – péntektől vasárnapig – a résztvevő 43 együttes, közel 1200 táncosa öt előadáson mutat be különböző koreográfiákat. A produkciókat szakmai zsűri véleményezi, a legjobbnak ítélt tizenöt előadásból gálaműsort rendeznek vasárnap délután a Szegedi Nemzeti Színházban.
Rafai Gábor

2022. május 16. 12:05

Ezerkétszáz táncost várnak a
30. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválra az Agórába

– 1991-ben az egykori Százszorszép Gyermekház azzal a céllal indította el a Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált, hogy bemutatkozó lehetőséget teremtsen az elsősorban Csongrád megyében élő és dolgozó együtteseknek. Fesztiválunk az első öt év után rangos országos eseménnyé vált. Azóta minden év áprilisában 

 

35-40 együttes, 1200-1500 táncosa vesz részt a fesztiválon. Az előadásokat és gálaműsort több mint ezer néző szokta figyelemmel kísérni – mondta Orbán Hedvig, a fesztivált szervező Szent-Györgyi Albert Agóra megbízott igazgatója.

 

A harmincadik fesztiválra három éve készültek: május 20. és 22. között a Szeged napi ünnepi eseményekhez kapcsolódva valósul meg.

 

A résztvevő 43 együttes, közel 1200 táncosa mutatja be legújabb koreográfiáját.

 

A házigazda szegediek – a Tiszavirág Néptáncegyüttes és a Szeged Táncegyüttes – mellett lesznek ifjú táncosok többek között Gyuláról, Szegvárról, Szekszárdról és Jászberényből, de a szerbiai Topolyáról, Zentagunarasról, Óbecséről és Bácskossuthfalváról is várnak tánccsoportokat a Szent-Györgyi Albert Agórába.

 

Az előadások időpontja: 

  • Május 20., péntek 16.00–17.30
  • Május 21., szombat 10.30–15.00
  • Május 22., vasárnap 9.30–15.00

 

Az előadásokat követően az együttesek népviseletben rövid énekes felvonulást tartanak az Árpád téren.

 

Az 5–18 évesek által bemutatott koreográfiákat az országos gyermek és ifjúsági néptánc-szakma elismert szakemberei véleményezik.  

 

A szakmai zsűri tagjai:

  • Juhász Zsolt szegedi származású koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Harangozó Gyula díjas, Imre Zoltán díjas koreográfus,
  • Tiszai Zsuzsanna néptáncpedagógus, koreográfus, a debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja,
  • Tóth Zoltán néptáncpedagógus, a szekszárdi Bartina Táncegyüttes oktatója.

A bemutatkozó előadásokból a zsűri választja ki az a tizenöt produkciót, amelyeket vasárnap délután 5 órától a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő gálán láthat majd a közönség.