Ezer sebből vérzik az oktatásügy – fórum Grand Caféban

Egyaránt szó volt a rendhagyó fórumon arról, hogy az oktatásügyben a középosztály nem tudja a dolgát, a diákok szülei félelemben élnek, akik alapvető jogaikkal sincsenek tisztában, valamint arról, hogyan válnak kiégetté és motiválatlanná a diákok az esztelen iskolai követelményrendszerek miatt.
Bod Péter

2022. december 15. 09:25

Ezer sebből vérzik az oktatásügy – fórum Grand Caféban

Mindezekről a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és Egységes Szülői Front – Szeged szervezésében nyílt fórumot esett szó szerdán este a Grand Caféban közvetlenül a Dugonics téri és Széchényi téri több száz fős demonstráció után, ami a hazai oktatás mára teljesen ellehetetlenülő helyzetére szerette volna újból ráirányítani a figyelmet. 

 

Az Egységes Diák Front, a VVL – Veritas Virtus Libertas, az Egységes Szülői Front, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és a Motiváció Műhely képviselőinek részvételével zajló fórumát Erdélyi Eszter, a szegedi Deák-gimnázium tanára moderálta.

 

A fórum meghívottjai úgy látták, hogy nem ők, hanem a kormányzat tette politikai kérdéssé az oktatásügy megváltoztatásért indított tiltakozásokat. 

 

Ennek kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy még a hazai középosztály sem tudja, hogyan lehet egy ilyen helyzetben aktivistává válni. Ha pedig ez így áll, akkor ez nem lehet elvárás az alacsonyabb társadalmi státuszban élőkkel szemben. A fórumon részt vevő szervezetek képviselői úgy látták, hogy 

 

a társadalmat tudatosan nevelte le a jelenlegi hatalom a demokráciáról, ennek egyik látlelete, hogy a diákok szüleinek jelentős része félelemben él, nem mer megnyilatkozni az oktatást érintő kérdésekben, még akkor sem, ha ez gyerekét érinti. 

 

A diákok szülei az alapvető jogaikat sem ismerik az oktatással kapcsolatosan, ezen a téren áttörést kellene elérni. Példaként hangzott el, hogy nem kérdeznek rá olyan alapvető fontosságú ügyekre sem, minthogy 

 

egy-egy tantárgyat miért nem szakos tanár tanít gyerekének. 

 

A magas iskolai óraszámok, az esztelenül nagy követelmények miatt a diákok közül sokan már tizennégy éves korukra kiégnek és motiválatlanná válnak. A gondot nehezíti, hogy így érkeznek meg a középiskolába, ahol az ilyen gyerekkel nem nagyon lehet mit kezdeni. 

 

Rosszak az állami tankönyvek, irreálisan nagy tudásanyagot foglalnak magukba, de nélkülözni sem lehet azokat, mert a követelmények elsajátítását a tanárnak kell biztosítani. Tankönyv nélkül ez szinte lehetetlen. 

 

Az oktatás problémáinak sokaságát mutatja, hogy a két órásnál is hosszabb fórumon nem a pedagógusbérekről beszélgettek a Grand Caféban.

 

A különböző szervezetek többször hangsúlyozták, hogy az eredményes fellépés összefogással valósítható meg, amire helyben megvan az akarat és a szándék. A tanárok jobb érdekképviseletének egyik legalapvetőbb feltétele az, hogy radikálisan megerősödjenek a pedagógus szakszervezetek. Ezért 

 

azt javasolják a tanároknak, hogy tömegesen lépjenek be a szakszervezetekbe.

Címlapon

mutasd mind