Komoly megszorításokra készülhetnek a nyugdíjasok

Az ezer sebből vérző magyar nyugdíjrendszer problémáinak mielőbbi megoldása mellett, még azt sem tudni, miből biztosítja majd a kormány a nyugdíjrendszerre szánt forrásokat a már most súlyos hiánnyal küzdő költségvetésből.
Kékes Viktória

2022. április 06. 12:10

Komoly megszorításokra készülhetnek a nyugdíjasok

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme arra is lehetőséget adhat(na), hogy a nyugdíjrendszer legégetőbb problémáit orvosolni lehessen.

 

Ezek:

1. Az átláthatóság és a tervezhetőség teljes hiánya.
2. Nagyban függ a nyugdíj összege a nyugdíjigénylés időpontjától.
3. A szolgálati évek nem egyenletesen számítanak be a nyugdíjmegállapítás során.
4. A nyugdíjemelés módja egyenes út a nyugdíjasok elszegényedéséhez.
5. A legszegényebb nyugdíjasok helyzete.
6. Hiányzik a foglalkoztatói nyugdíjpillér.

 

Farkas szerint, ha ezeket a problémákat sikerülne megoldani (ami álláspontja szerint egy kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány „rövid időn belül és gond nélkül” képes lehet), akkor lehetne arra fókuszálni, hogy megtalálják a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztonságos módját az elöregedő magyar társadalomban. 

 

A szakértő úgy látja, jobb, ha szigorításokra készül minden érintett, hiszen rövid időn belül kezelni kell - a fenti fő gondok mellett - a nyugdíjrendszer további lényeges gondjait.

 

Néhány példa:

 

- a nők kedvezményes nyugdíja feltételei szigorításának kérdéskörét (a 40 évi jogosító időnek a nyugdíjkorhatár 3 évvel történt emelkedése tükrében 43 évre kellene emelkednie), 

- a külföldön dolgozó magyarok miatt kieső itthoni járulékbevételek pótlásának kérdéskörét,

- a járulékplafon eltörlése miatt a magas keresetűek exponenciálisan emelkedő nyugdíjígérvényének problémakörét,

- a közteherviselés hazai optimalizációs lehetőségeinek - részmunkaidő, kata, ekho, őstermelők, stb.  - az érintettek nyugdíjvárományát drámai mértékben csökkentő hatásait,

- a nyugdíj összegének a várható élettartam hosszától való függetlensége fenntarthatatlanságát.

 

Ha ez nem lenne elég, mindezeken felül biztos forrásokat kell találni a 13. havi nyugdíj (évi 370 milliárd forint), a nők kedvezményes nyugdíja (évi 320 milliárd forint) és a megszaladó infláció miatti rendkívüli nyugdíjemelések (idén összesen akár 400 milliárd forint) finanszírozására az enélkül is súlyos hiánnyal küszködő büdzsében.

 

Farkas szerint mindez azt is jelenti, hogy komoly korlátozó intézkedések nélkül a jövő nyugdíjasai sokkal fájdalmasabb megszorításokra készülhetnek.