Ezek vannak Rovó rovásán a szenátusi ülésen: megsértett ügyrend, nem volt joga megvonni a szót, ellentmondásos tájékoztatás, agresszív, fenyegető kommunikáció

Megkaptuk annak a panasznak a szövegét, amit Szajbély Mihály nyújtott be Rovó László rektorhoz és a Szenátushoz.

2021. február 01. 21:28

Ezek vannak Rovó rovásán a szenátusi ülésen: megsértett ügyrend, nem volt joga megvonni a szót, ellentmondásos tájékoztatás, agresszív, fenyegető kommunikáció

A professzor érvelése szerint a január 29-én hozott döntés az egyetem átalakításáról érvénytelen, az ülésen és a szavazáskor elkövetett súlyos ügyrendi szabálysértések sora miatt. A Bölcsészettudományi Kar szenátora négy pontban gyűjtötte össze ezeket a kihágásokat:

  • Az a határozat, amiről végül szavaztak, nem volt azonos azzal, amit előzetesen kiküldtek a szenátoroknak, ez pedig sérti a testület ügyrendjét.
  • A szavazás előtt a rektor nem volt hajlandó megadni a szót Szajbélynek – ehhez Rovónak nem volt joga, csak a tagok egyharmadának kezdeményezésére, külön szavazással lehet ugyanis berekeszteni a vitát, ha az túlzottan elhúzódna.
  • A szenátorok azt sem tudhatták biztosan, hogy miről szavaznak, a rektor ellentmondásosan és félrevezetően tájékoztatta őket arról, hogy pontosan milyen döntést hoznak meg a voksok leadásával.
  • Végül, panaszában a professzor arra is felhívja a figyelmet, hogy Rovó László agresszív és fenyegető kommunikációja alkalmas arra, hogy a szenátorokban félelmet keltsen, ami szintén ellentétes az egyetem szabályzatával, a jóhiszeműség, a tisztesség, valamint a kölcsönös együttműködés elvével is.

Mindezek miatt Szajbély Mihály azt kéri, helyezzék hatályon kívül pénteki döntést és írjanak ki új szavazást a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról.