Ez történt 2021-ben Szegeden 2. rész: ellenzéki előválasztástól a negyedik hullámig

Szabó Sándor és Mihálik Edvin nyerte az ellenzéki előválasztást – Újra buliztak a SZIN-en – Megújultak az idős klubok – Elindult a vasútvillamos – Berobbant a negyedik járványhullám.
Szabó C. Szilárd

2022. január 01. 21:14

Ez történt 2021-ben Szegeden 2. rész: ellenzéki előválasztástól a negyedik hullámig

Tavaly hatalmas érdeklődés mellett Szabó Sándor és Mihálik Edvin nyerte meg az országgyűlésiképviselő-jelölti, Márki-Zay Péter pedig a miniszterelnök-jelölti ellenzéki előválasztást. Nyáron oldott a kormány a járványügyi korlátozásokon, így újra benépesült a Széchenyi tér augusztus 20-án és megrendezhették a SZIN-t. Megújultak az idős klubok, irányhelyes kerékpáros főútvonalat kaptak a bringások az Oskola utcán, elindult a vasútvillamos Szeged és Vásárhely között. Év végére berobbant a negyedik járványhullám és ismét szigorításokat vezetett be a kormány.

 

Július

 

Elkezdődött az Oskola utca felújítása. A beruházás után irányhelyes kerékpáros főútvonalat kapnak a bringások, gyorsabb lesz az autós kapcsolat Újszegeddel, korzójelleget kap az Oskola utca.

 

Tarhonyafesztivál. Tápéért emlékérmet kapott a Szegedi László és Szegediné Sövényházi Erika tápéi tanárházaspár.

 

Díjazták a Zöldváros-fejlesztéseket. Településfejlesztési díjat kapott Szeged a Stefánia, a Móra-park és a Móra Ferenc Múzeum összehangolt, komplex fejlesztéséért.

 

Szeged segít. Megjelent a felhívás: szeptember 15-éig lehet benyújtani a kérelmeket, amelyek alapján minden szegedi lakhelyű és itt tanuló általános iskolás 2021-ben is 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap a várostól.

 

Utakkal segíti a város a vállalkozásokat. Épülnek a gazdasági utak a Házgyári úton és környékén. Az 1,3 milliárd forintos beruházás célja, hogy versenyképesebbek legyenek a környéken működő cégek. 

 

Augusztus

 

Hulladékudvar nyílt Szőregen. Uniós forrásból épült meg az ezer négyzetméteres hulladékudvar a Magyar és Gyár utca sarkán. Avramov András, Szőreg önkormányzati képviselője elmondta: ez nemcsak a helyiek igénye volt, de a város önkormányzatának környezetvédelmi törekvéseivel is egybecsengett.

 

Ír nagykövet. Botka László polgármester hivatalában fogadta Ronan Gargan ír nagykövetet, akit különösen érdekeltek a szegedi zöldberuházások.

 

Hat szegedi idősek klubja újult meg. Egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően megépült a Kaszás utcai idősek klubja és kibővült a Kálvária sugárúti idősek otthonának főzőkonyhája. E programban újult meg 430 millió forintból hat szegedi idősek klubja.

 

Szobrot avattak Kecskéstelep alapítójának. A 140 éve született Kecskés István mellszobrát Botka László polgármester, Csorba Ágnes, a kecskési civilegyesület elnöke és Kecskés László, Kecskés István unokája leplezte le a Kecskési Művelődési Ház melletti közösségi téren.

 

Az államalapítás ünnepe, újra benépesült a Széchenyi tér. Felmentést adott a kormány az augusztus 20-i, többnapos állami és önkormányzati ünnepekre, így korlátozások nélkül ünnepelhettek az emberek Szegeden is. „Mi Szegeden hiszünk a sokszínűség és az együttműködés erejében, a szabadságban, a testvériségben és az egyenlőségben, Szent István örökségében” – mondta ünnepi beszédében Kovács Tamás alpolgármester. 

 

 

A tokiói olimpia szegedi hősei. Kovács Tamás alpolgármester a tokiói olimpián szerepelt szegedi sportolókat és edzőiket köszöntötte a városházán, és adta át nekik Szeged elismeréseit.

 

Elkezdődött az ellenzéki előválasztás. Augusztus 23-tól két hétig gyűjthetik az ellenzéki országgyűlésiképviselő-jelöltek az ajánlásokat.

 

Százezren a SZIN-en. 2020-ban nem lehetett megrendezni a járvány miatt a Szegedi Ifjúsági Napokat. Tavaly a legnagyobb hazai nyárzáró fesztiválon kétszáz magyar együttest vonultattak fel a szervezők a Partfürdőn. 

 

 

Szeptember

 

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Rókuson és az Északi városrészben. A beruházás 3,7 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

 

Francia nagykövet. Botka László a városházán fogadta Pascale Andréani francia nagykövetet, akivel a szegedi befektetési lehetőségekről és a Szeged–Nizza testvérvárosi kapcsolatról is beszélgettek.

 

Szeged felett az ég. Lélegzetelállító produkciókat láthattak az érdeklődők a Szeged International Airshow-n. A hőlégballon-Európa-bajnokságra 23 országból több mint száz ballon érkezett Szegedre. 

 

 

2021-ben is 35 ezer szegedi nyugdíjas kap 10 ezer forint támogatást az önkormányzattól. „A fideszes kormányzati elvonások ellenére megtartottuk a szociális vívmányainkat, a 2019-ben bevezetett nyugdíjasok támogatását is. Szeged egyvalamiről nem mond le, az emberekről” – mondta Botka László polgármester a nyugdíjasklubok minihalfesztiválján a Partfürdőn. 

 

 

Új kutyafuttatók. A Kálvária, Lechner és Bartók téren átadott kutyafuttatók összesen 7,5 millió forintba kerültek, amelynek felét a város, felét az adott körzet önkormányzati képviselője állta a keretéből.

 

Szabó Sándor és Mihálik Edvin nyerte az ellenzéki előválasztást. Az ellenzéki előválasztás első fordulójában országosan több mint 633 ezren szavaztak arról, hogy ki induljon az ellenzék színeiben képviselő- és miniszterelnök-jelöltként a 2022-es országgyűlési választáson. Szabó Sándor toronymagasan, Mihálik Edvin pedig meggyőző fölénnyel nyerte meg a Szegedet érintő választókerületét. 

 

 

Október

 

Megjelent a harmadik szegedi Tisza-híd tervezésére szóló pályázati kiírás az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikorra épülhet meg a déli Tisza-híd.

 

Elhunyt Tandi Lajos. Meghalt Tandi Lajos újságíró, lapszerkesztő és művészeti író, akit 2008-ban Szeged Kultúrájáért díjjal tüntetett ki a város.

 

Botka László Márki-Zay Péterre szavazott, aki Orbán kihívója lesz. Az ellenzéki előválasztás második fordulójában közösen szavazott Szegeden Botka László és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. Szeged polgármestere kijelentette: a szomszéd város első emberét támogatja a miniszterelnök-jelölti versenyben. Márki-Zay Péter meggyőző fölénnyel (57 százalék) nyert Dobrev Klárával szemben. A második fordulóban országosan 662 ezren szavaztak. Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként lesz Orbán Viktor kihívója a 2022-es országgyűlési választáson. 

 

 

Zöldenergia. A 28 ezer panellakás felében már környezetbarát geotermikus energiával kezdődött el a távfűtési szezon.

 

462 családnak segít a város. Elkezdték kiszállítani a szociális tűzifát a rászorulóknak.

 

Szeged volt a szikra. „Szegeden mondták ki először, hogy az elmúlt tizenkét év bűnei nem maradhatnak következmények nélkül. Itt mondták ki először, hogy el kell számoltatni a bűnös politikai vezetőket, és új, igazságos választási rendszert kell létrehozni” – mondta az október 23-i ünnepi beszédében Botka László polgármester.

 

Átadták a Kodály téren az 570 négyzetméteres KRESZ-tanpályát, amit azonnal kipróbáltak a Cső utcai óvodások. A beruházás 14 millió forint uniós támogatásból és 3,5 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. 

 

 

Új gyárat avatott a Naturtex. „Szeged városa a kezdetektől együttműködik a céggel. Ilyen beruházások is hozzájárulnak ahhoz, hogy Szeged gazdasági mutatói és munkanélküliségi adatai sokkal jobbak, mint az országos átlag” – mondta Botka László a Szeged.hu-nak a gyáravatón.

 

November

 

Negyedik járványhullám. A romló adatok miatt szigorított a kormány a járványügyi szabályokon: november elsejétől megint kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön; látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben; a munkaadók előírhatják dolgozóiknak az oltás felvételét. Szegeden kiemelkedően magas, 82 százalék fölötti az átoltottság az önkormányzati dolgozóknál, ezért nem tették kötelezővé a vakcina felvételét.

 

Új üzemet épít a Pick a Szabadkai úton. Takács István vezérigazgató közmeghallgatáson ismertette a beruházás terveit. A cég 152 éves történetében egyedülálló beruházás költsége 40 milliárd forint. A bővítés három év alatt valósul meg.

 

Elhunyt Deli Albin. Meghalt Deli Albin, Dorozsma

történelmének és hagyományainak legfőbb őrzője.

 

Kerékpárral és autóval szabad az út az Oskola utcán. A tervezettnél korábban készült el az úttest burkolata, így visszakapták a kerékpárosok és az autósok az Oskola utcát, ahol új forgalmi rendet alakítottak ki. 

 

 

Elindult a vasútvillamos. Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely egyaránt örül a vasútvillamosnak. Erről Botka László szegedi, Molnár Áron algyői és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester beszélt közös sajtótájékoztatójukon a Széchenyi téren. Áprilisig ingyen lehet utazni a vasútvillamoson. 

 

 

Ünnepi díszbe öltözött a város. Felgyulladtak az ünnepi fények, elkezdődött a Szegedi Karácsonyi Hetek programsorozata. A szegediek és vendégeik biztonsága érdekében 2021-ben is a virtuális térben tartották meg az adventi gyertyagyújtást, de a karácsonyi vásárt megrendezték a hatályos kormányrendelet betartásával. 

 

 

December

 

Börtönt kaptak a csalók. Első fokon három év három hónap és két év két hónap közötti börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék csalás és pénzmosás miatt három férfit a vadasparki játszótérügyben. Az elsőrendű vádlott, V. Rezső cége 2013-ban 185 millió forint uniós és hazai támogatást nyert el a vadasparki játszótérre és interaktív tájékoztató rendszerre, de a projekt tényleges értéke a támogatási szerződésben szereplőnek csupán 15 százaléka volt. V. Rezső jó kapcsolatokat ápolt a Fidesz akkori szegedi elnökével, Gyimesi Lászlóval, akivel együtt adták át 2013-ban a vadasparki játszóteret.

 

Átadták a Pick Arénát. A Pick Szeged-Kiel BL-meccsel nyílt meg a város új, 8200 férőhelyes, multifunkciós sportcsarnoka. Botka László polgármester az átadón elmondta: az önkormányzat a kezdetektől fogva támogatta az új csarnok építését, ingyen biztosított két nagy értékű telket a beruházáshoz, több mint egymilliárd forint értékben. 

 

 

Szeged fejlődése. „Szeged fejlődése a járvány okozta rendkívüli helyzetben sem állt meg, jóllehet a kormány több mint tízmilliárd forintot vont el a várostól – mondta ünnepi interjújában Botka László polgármester a Szegedi Tükörnek.

 

Elmaradt a buli. A járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos szilveszteri ünnepség és tűzijáték a Széchenyi téren.

 

(Fotók: Szabó Luca, Menyhárt Luca, Iványi Aurél)