Ez történt 2019-ben Szegeden: megújult a liget és a város legidősebb lakótelepe, győztek az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei

Mi történt Szegeden 2019-ben? Nyugdíjba vonult Mózes Ervin címzetes főjegyző, több ezren sétáltak együtt a rakparton a nagy árvíz 140. évfordulóján, átadták a megújult újszegedi ligetet, kupagyőztes lett a MOL-Pick Szeged, bővítették a szociális támogatások körét, Wollemann Máriát választották Szeged új díszpolgárának, több százezren fordultak meg a Szeged napjához kapcsolódó rendezvénysorozaton, fehér oroszlán született a vadasparkban. Teljes ellenzéki összefogás állt ki Botka László polgármester és programja mellett. Az Összefogás Szegedért Egyesület az önkormányzati választáson minden eddiginél nagyobb arányban győzött. Megalakult az új közgyűlés. Újjászülettek Belső-Tarján terei és parkjai. Szeged szabadságának 300 éves jubileumát az egész éves programsorozat végén több ezren ünnepelték a Klauzál és a Széchenyi téren. A Szegedi Tükör visszatekintése.

2020. január 12. 14:55

Ez történt 2019-ben Szegeden: megújult a liget és a város legidősebb lakótelepe, győztek az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei

JANUÁR

Szakszervezetek, ellenzéki pártok és civilek szervezésében közel kétezren tüntettek a kormány ellen január 3-án a Védjük meg Szegedet! címmel meghirdetett demonstráción. A résztvevők a Dugonics térről a megyei kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé vonultak. – Talán az utolsó bástya vagyunk az országban, ahol még tudják, mit jelent a szabadság és a demokrácia. Büszke vagyok Szegedre – mondta beszédében Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő.

– Botka László elsőnek hirdetett bojkottot a rabszolgatörvény ellen, amelyhez egyre több település csatlakozik. Nem lehet tovább tűrni! Legyen 2019 az ellenállás, a lázadás éve. Együtt, közös erővel képesek vagyunk megállítani a kormányt!

A Szeged Kultúrájáért díjat vette át Maderspach Katalin biológus kutató, Jarabekné Treplán Mariann közművelődési szakember, Koczka Ferenc karmester a magyar kultúra napján. Kölcsey-érmet kapott Kecskés György kürtművész, Tóth György szerkesztő, Gömöri Krisztián színművész, Tamás Ildikó néptáncpedagógus, Pappné Zánthó Rita nyugalmazott köztisztviselő, Móczárné Gila Gabriella közművelődési szakember, Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója, Kosztolányi József tanár, Elisabeth Heumann vállalkozó, valamint a Gyékényből Szőtt Egyesület.

– Mi hiszünk a kultúra szabadságában – mondta ünnepi beszédében Botka László polgármester. – Nem osztjuk a kultúrát jó és rossz kultúrára, nemzetire és nemzetietlenre, bal- és jobboldalira. Mi tudjuk, hogy a kultúra valódi halála a cenzúra, vagyis ha a politika beleszól.

Szeged nem fog lemondani 300 éves szabadságáról – hangsúlyozta Botka László a Közéleti Kávéház évadnyitó estjén. A polgármester ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Szeged 2019-ben ünnepelte szabad királyi várossá válásának 300. évfordulóját. Szerinte az ünnep azt jelenti, hogy a szegediek háromszáz éve önállóan, szabadon dönthetnek ügyeikben.

– 2019-ben sem lesz senkinek építkezési hiánya Szegeden – hangsúlyozta a polgármester. – Teljesen megújul a Belvárosi Mozi és a Móra Ferenc Múzeum, valamint fejlesztjük a partfürdőt is, és elkezdjük előkészíteni a következő évtizedet. Szeged azért is olyan sikeres, mert mindig vannak az asztalfiókban olyan projektek, amelyeket azonnal be tudunk nyújtani az Európai Uniónak.

FEBRUÁR

Új orvosi rendelő születik a Gáspár Zoltán utcában: a bontás elkezdődött, csak a tartófalak maradnak meg. Az önkormányzat 300 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból és 259 millió forint városi önrészt vállalva építteti meg az új és korszerű orvosi rendelőt.

Tündérkert a panelrengetegben: pingvintánccal ünnepelték a gyerekek a megszépült Tünde téri óvoda átadását. 330 millió forint uniós és önkormányzati forrásból kívül és belül is teljesen megfiatalodott a 45 éves épület.

Nyugdíjba vonul Mózes Ervin. A címzetes főjegyző már két éve megállapodott Botka László polgármesterrel abban, hogy amikor betölti a 65. életévét, nyugdíjba vonul. Szeged főjegyzőjének ugyanis a rá vonatkozó és irányadó nyugdíjkorhatár szerint – amely hatvanhárom és fél év – már 2017 őszén lehetősége lett volna erre.

Mózes Ervin 2019. február 9-én ünnepelte a 65. születésnapját, és március elsején nyugdíjba megy, de adatelemző és -értékelő feladatban napi négy órában továbbra is segíti a hivatal a munkáját, amíg erre a polgármester igényt tart.

Már ötszáz munkahelyet teremtett a BP, és tovább bővítheti létszámát. Másfél éve nyílt meg Szegeden a világcég új szolgáltató központja, ahol jelenleg már közel ötszázan dolgoznak. Knezevics Viktor, a szegedi központ igazgatója elmondta, nagyon jó az együttműködésük a várossal, az egyetemmel és a helyi cégekkel.

MÁRCIUS

Az 1879-es szegedi nagy árvíz 140. évfordulóján több ezren sétáltak együtt a rakparton, ahol hajók és kajakosok kísérték a résztvevőket. Botka László polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, az árvíz sújtotta Szeged az európai szolidaritás köveiből épült újjá.

Innen is eredeztethető a város szilárd elköteleződése Európa iránt, amely az idő múlásával csak még erősebbé vált. – Mi nem harcolunk Európa ellen, hanem életre szóló szövetséget kötöttünk vele – hangsúlyozta a polgármester.

Folytatja az önkormányzat a Szentháromság utcai fasor rendbetételét. A város 2014-ben határozta el, hogy több ütemben, öt év alatt helyreállítja a vadgesztenyefasort. A faültetésen túl zöldsávokat alakít ki a környezetgazdálkodás, hogy a gesztenyesor vízhez és levegőhöz jusson.

Információs Pont nyílt Tarjánban. A József Attila sugárút 132. szám alatti közösségi teret Makkosháza, Tarján és az Északi városrész lakói is használhatják. Várják a civil szervezetek, a klubok, a nyugdíjascsoportok jelentkezését a közeli városrészekből.

A márciusi ifjak szabadságot, egyenlőséget és testvériséget hirdettek. Szeged városa azóta is e hármas talapzaton áll – mondta Botka László március 15-én a Klauzál téren ünnepi beszédében. Szeged polgármestere a tizenkét pontot aktualizálva követelt szabad sajtót, felelős minisztériumot, törvény előtti egyenlőséget és az úrbéri viszonyok megszüntetését.

Az uniót követelő pontnál azt hangsúlyozta: – Magyarország szövetségese Brüsszel, és nem Moszkva. Hazánk jövője Európában van, nem pedig a keleti diktatúrák társaságában. Nekünk az a feladatunk, hogy megőrizzük és megvédjük büszke, szabad és európai városunkat.

Átadták a megújult újszegedi ligetet, amelynek avatóünnepségén futóversenyt rendeztek. Szeged legrégebbi parkját egymilliárd forintból, uniós támogatással újította fel a város. Két futópályát alakítottak ki, fitneszparkot és játszóteret építettek, és arra is figyeltek, hogy a város tüdejéül szolgáló terület a korábbinál is zöldebb legyen.

Egy korábbi tűzoltószertárból 35 millió forintos költséggel alakíttatta ki az önkormányzat a tápéi védőnők új otthonát, ahol korszerű körülmények között fogadják a babákat és a mamákat.

Balázs-Piri Soma, Csikós András, Csupor Albert és Weisz Máté kapta a Szeged Ifjú Tehetsége, tanáraik, Schultz János, Sóti Szobonya Emőke, Szélpálné Szőrfi Edit és Szemenyei Béla pedig a Szeged Ifjú Tehetségéért díjat.

ÁPRILIS

Elképesztő izgalmakat hozott a férfi kézilabda Magyar Kupa fináléja a két ősi rivális, a MOL-Pick Szeged és a címvédő Telekom Veszprém között Debrecenben. A 17–10-es félidei Pick-vezetés után egy gólt sikerült megőrizni az előnyből, így 28–27-re nyert a Szeged, amely 2008 után hódította el újra a Magyar Kupát.

Az ünneplés nem ért véget Debrecenben, ugyanis késő éjjel a csapat tagjai együtt ünnepeltek a szurkolókkal a Széchenyi téren.

Kívül-belül megújult a Tarjáni és a Weöres-iskola. A felújítással XXI. századi körülményeket igyekeztek teremteni az intézményekben folyó, hagyományosan magas színvonalú munkához. Mindkét iskola épülete iparosított technológiával készült.

A munkálatokra 482, illetve 450 millió forintot fordítottak, ebből kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a homlokzatot, korszerűsítették a fűtési, az elektromos és a világítási rendszereket, s napelemeket helyeztek a tetőre. Botka László polgármester az átadóünnepségen kiemelte: a korszerűsítés egyik célja az volt, hogy Szeged az ország legzöldebb városa lehessen.

Martonosi Éva az új jegyző. Öten pályáztak az állásra, ezek közül a hivatal eddigi általános aljegyzőjének pályázatát találták a legjobbnak.

Szeged 10 ezer eurót ajánlott fel a Notre-Dame újjáépítésére. Az országban elsőként a szegedi önkormányzat 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánlott fel az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indított.

MÁJUS

Botka László polgármester május elsején a megújult újszegedi ligetben több száz ember előtt jelentette be, hogy minden szegedi nyugdíjas és általános iskolás diák fejenként 10 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól. Ezzel a két új elemmel bővíti tovább a város a szociális támogatások körét. A két új intézkedés annak köszönhető, hogy Szeged gazdasága várakozáson felüli ütemben növekszik.

Megfiatalodott a Tabán-iskola. Botka László polgármester köszöntőjében kiemelte: az önkormányzat több mint 300 millió forintot nyert el a korszerűsítésre, amelyet 117 millióval egészített ki. Hőszigetelést hajtottak végre a homlokzaton és a tetőn, felújították a fűtési és az elektromos rendszert, kicserélték a külső nyílászárókat, és akadálymentesítették az épületet.

Forgalomba álltak a DAKK új Mercedes buszai Szegeden. Ezzel a nyolcvanöt járműből már hetvenhét alacsony padlós és negyvennyolc klímás, a teljes járműpark átlagéletkora hét év alá csökkent, így Szegednek van az egyik legfiatalabb városi buszállománya az országban.

Négy tonna vasból és történelemből még sehol sem készült torta a világon. Megnyílt a Klauzál téren az a 15 méter átmérőjű „torta”, amelyben a legkorszerűbb interaktív kiállításon mutatják be Szeged történetét.

Elhunyt Molnár Amália gyermekorvos, vagy, ahogyan Szegeden ismerték, Málcsika, aki több ezer szegedi gyermeket gyógyított meg.

Wollemann Mária biokémikus a város új díszpolgára, aki a Szeged napi díszközgyűlésen vette át a díszpolgári címet. Pro Urbe díjat kapott Kondorosi Éva akadémikus és Gál Béla, a Radnóti Miklós-gimnázium igazgatója.

Szegedért emlékérmet vehetett át Gellért Ákos, a Naturtex Kft. alapító-tulajdonosa, Varró András, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezetője, Bánffi István, a Bánffi szikvízüzem ügyvezetője, Száz Krisztina, a Filharmónia szegedi irodavezetője és Czutor Zoltán zenész. Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel jutalmazták Carol LaBountyt, a Toledo–Szeged Bizottság alelnökét.

Solymos László alpolgármester személyes és családi okokra hivatkozva lemondott. Feladatköreit Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor alpolgármesterek vették át.

Minden eddiginél több programmal ünnepelték a város napja alkalmából szervezett rendezvényeken, hogy 300 éve visszanyerte szabadságát Szeged. A borfesztiválon 160 pincészet kínálta borait, a hídi vásáron több mint 200 kézműves a portékáit.

A szegediek közel hatvan százaléka a Fidesz ellen szavazott az európai parlamenti választáson. Az MSZP–Párbeszéd, a DK és a Momentum hármasa együtt sokkal több szavazatot kapott, mint a Fidesz. A szegediek egyértelműen kinyilvánították: nem kérnek a Fideszből.

Fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban. A nőstény kisoroszlán a Szonja nevet kapta.

JÚNIUS

A kerékpárút-fejlesztési programban Szeged és Sándorfalva között a városhatárig épült kerékpárút komfortos pihenőhellyel, de továbbépül a bicikliút, hogy a két település lakóit a kerékpáros munkába járásra és a sportos időtöltésre ösztönözze.

Élhetőbbé és zöldebbé vált Szeged legidősebb lakótelepe. Odessza városrészben egymilliárd forintból több mint 20 ezer négyzetmétert gyepesítettek, több ezer cserjét és évelő növényt ültettek, öntözőhálózatot telepítettek, sportpályák épültek, megújult a kispiac, valamint utakat és járdákat újítottak fel.

Félmilliárd forintból korszerűsítették a Bonifert Domonkos Általános Iskolát.

Igazi városrészi központ született Móravároson. A korábban lepusztult betontenger és a kikopott fű helyére térköves burkolat, felújított sportpálya, kibővített játszótér és sokkal nagyobb zöldfelület került. Korszerűsítették a közműveket, új csapadékvíz-elvezető rendszer és vízvezeték-hálózat épült.

JÚLIUS

Teljes ellenzéki összefogás állt ki Botka László polgármester és programja mellett. Szegeden is létrejött az együttműködés a demokratikus pártok között: közösen indulnak az őszi önkormányzati választáson. A civileket és pártokat összefogó szövetség célja, hogy Szeged a békés fejlődés városa maradjon. Nagy Sándor alpolgármester a Momentum, Kiss Henriett az Összefogás Szegedért Egyesület, Mihálik Edvin a Momentum, Kozma József önkormányzati képviselő és Szabó Sándor országgyűlési képviselő az MSZP, Tóth Péter a Jobbik, Fehér Attila az LMP, valamint Kovács Tamás a Párbeszéd képviseletében állt ki Botka László és programja mellé az első napon.

Másnap a Demokratikus Koalíció is csatlakozott ehhez a széleskörű összefogáshoz. közös céljuk érdekében októberben közös jelölteket állítottak, és együtt támogatták Botka László polgármester programját.

A milliárdos Nemesi Pál lett a független fideszes polgármesterjelölt.

Megújult a 60 éves szentmihályi bölcsőde, az épület megérett a felújításra. Szegeden 2018-ban kezdődött el egy átfogó gyermekintézmény felújítási program, amelyben összesen hat bölcsőde és hat óvoda újul meg.

Életének 93. évében elhunyt Péter László irodalomtörténész, egyetemi tanár, várostörténész, nyelvész, folklorista, a Tiszatáj folyóirat alapító-névadó szerkesztője és Szeged díszpolgára.

AUGUSZTUS

Augusztus közepén elkezdték utalni az önkormányzat két támogatását, 2019-től minden szegedi nyugdíjas és általános iskolás gyermeket nevelő család gyermekenként 10 ezer forintot kap. A pénzt a város jól működő gazdaságának köszönhetően tudja biztosítani az iparűzési bevételekből. Augusztus 15-éig 7321 gyermek után 5500 család kérte a juttatást. A városban élő 34 ezer nyugdíjas is megkapta az értesítőket arról, hogy szeptember elején viszi a támogatást a postást.

Botka László az Összefogás Szegedért polgármesterjelöltje. – Ilyen széles és teljes körű összefogás soha nem volt még. Sokan vagyunk, sokfélék, mint Szeged városa. Ez egy lokálpatrióta szövetség – mondta az Összefogás Szegedért önkormányzati képviselőjelöltjeinek bemutatásakor Botka László polgármester.

A csapat: Szondi Ildikó, Joób Márton, Urbán Tamás, Ménesi Imre, Avramov András, Nagy Sándor, Mihálik Edvin, Szécsényi Rózsa, Tóth Károly, Binszki József, Botka László, Szénási Róbert, Kovács Tamás, Lugosi Andrea (a polgármester felesége), Mészáros Tamás, Simon-Fiala Donát, Koromné Fenyvesi Rózsa, Kozma József, Molnár Zoltán, Fehér Attila, Komjáti Zoltán Gábor és Fodor Antal.

Negyedszer látta vendégül Szeged a világ kajak-kenu világbajnokságot. Minden eddiginél több, ezer versenyző érkezett a városba több mint száz országból. a magyar válogatott tizenhárom éremmel zárta a világbajnokságot. K1 1000 méteren 22 év után az algyői Kopasz Bálint szerzett magyar aranyat.

A Szegedi Ifjúsági Napok tucatnyi zenei helyszínen több mint kétszáz produkcióval, köztük világsztárokkal várta a fesztiválozókat.

SZEPTEMBER

Minden eddiginél több ajánlást kapott Botka László polgármester és az Összefogás Szegedért húsz képviselőjelöltje az októberi önkormányzati választásra. A korábbi évekhez képest a fiatalok rekordmennyiségben támogatták aláírásukkal az Összefogás jelöltjeit.

Huszonkétmilliárd forintból Európa második legnagyobb geotermikus fűtésrendszere épül ki 2023-ra. A huszonhét termálkútból álló projekt első kútjai Odessza városrészben készültek el, a fúrás az év végén Felsővároson folytatódott.

A beruházásnak köszönhetően az évente felhasznált 30 millió köbméter gáz a felére csökken. Csakúgy, mint a mostani 45–55 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás. A távhődíj ettől nem változik, mert azt az állam szabja meg.

Váratlanul és soha nem látott erővel csapott le Szegedre. A rendkívül erős, 112 kilométer/órás szél fákat csavart ki, épületekben tett kárt. Megbontotta a színház tetőszerkezetét is. A Széchenyi téren hárman sérültek meg lezuhanó faágtól.

A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal átcsoportosított 200 millió forintot. Hatalmas összefogás eredményeként másnapra helyreállt a város működése.

Újabb harminchét szociális bérlakást adtak át. Összesen ötvenöt gyerekkel költöztek be a családok új otthonaikba, köztük Pál Brigitta és családja.

Az önkormányzat az országban egyedülálló szociális bérlakásprogramot indított 2016-ban. Azóta összesen hétszáz lakást újítottak fel kétmilliárd forintból. A munka folytatódik, hogy azok a szegediek, akik saját erejükből nem tudnak otthont teremteni, komfortos bérlakáshoz juthassanak.

Száztizenegy borász kínálta borait a Bortéren, ezúttal a környezetvédelem jegyében kizárólag üvegpohárban. Mellettük számos koncerttel, finom ételekkel és kézműves termékekkel várták a borbarátokat.

Újszegeden, Szőregen, Kiskundorozsmán, Szentmihályon, Újpetőfitelepen és Tápén összesen huszonkét utcában épült ki csapadékvíz-elvezetés egymilliárd forintból.

Oviavató a Kemes utcában: az intézményfelújítási programban a hatodik óvoda épült újjá 182 millió forint uniós és 44 millió forint önkormányzati támogatással.

OKTÓBER

Bővült a város idősügyi kerete, 2019-ben 22 millió forintot osztottak szét, negyvenkét szervezet kapott támogatást a különböző programjaira. Az idősek világnapján Seniorok Kiválósága elismerésben részesült Kiss Péter (Nyugdíjas Vidám Házasok Egyesülete) és Csiszár Ferencné (Petőfitelepi Szépkorúak Nyugdíjas Egyesülete).

Elhunyt a díszpolgár. Wollemann Mária orvos, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatója, Szeged díszpolgára 96 évet élt.

275 millió forintból korszerűsítették a Klebelsbergtelepi óvodát. A negyven éves épület felújítását az önkormányzat 60 millió forinttal segítette.

Közparkot alakítottak ki a rendbehozott és befedett tápai csatorna tetején. Nyolcezer cserjét és százhatvan fát ültettek 27 millió forint értékben. A korábbi bűzös és elhanyagolt csatornát a város saját pénzén 300 millió forintért tetette rendbe.

Játszóhajó Újszegeden: ez a legnagyobb látványossága az újszegedi Víztoronynál átadott új játszótérnek, amely a város 130 millió forintjából készült.

Szabadságának 300. évfordulóját ünnepelte 2019-ben Szeged. A hónapokig tartó programsorozat zárásaként fényfestők varázsoltak különleges hangulatot a Klauzál térre, ahol az óriás fatorta helyén 300 szeletes tortával vendégelték meg a családokat. A Széchenyi téri közönséget az LGT Zenevonat szuperprodukció szórakoztatta.

Botka László toronymagasan megnyerte a választást, ötödszörre választották meg Szeged polgármesterének. Minden eddiginél nagyobb arányban győzött, több mint hatvan százalékkal előzte le a Fidesz jelöltjét. A húszból tizennyolc egyéni választókörzetet szerzett meg az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje. Botka László beszédében úgy fogalmazott, az Összefogás Szegedért győzelmével Szeged nyert.

Megalakult a rendszerváltás utáni nyolcadik szabadon választott közgyűlés. Botka László polgármester nem az MSZP, hanem az Összefogás Szegedért frakciójába ült. Megválasztották Szécsényi Rózsát gazdasági és Nagy Sándort városfejlesztési alpolgármesternek. Mihálik Edvin a Zöld város programért felelős tanácsnok lett, Joób Márton család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok, Fodor Antal vagyongazdálkodási tanácsnok.

Az önkormányzat tíz millió forintból felújíttatta a Moszkvai körúti hajléktalanszállót. Így ötvenkilenc hajléktalan töltheti az éjszakát az ellátóhelyen.

NOVEMBER

Megszépült a Szent György tér: hetvenmillió forint önkormányzati pénzből megújult a park, a szökőkút és a járdák is.

Megújult a Máltai játszótér közösségi háza. A város 19 millió forintot fordított a mosdókra, világításra, fűtésre és nyílászárókra.

Hatszázmillió forintos szociális alapjából 11 ezer családot segít. A szociális munka napján Szociális Munkáért Díjat vett át Ballai Anna Mária, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke, Burka Ildikó Éva, a Szegedi Ősz Idősotthon intézetvezető főnővére, és Gyebnár Attiláné, a kistérségi fogyatékosok nappali intézményének nyugdíjba vonult gondozója.

Aláírást gyűjtöttek, tüntettek: az új vasúti menetrend miatt négy vonat menetideje csökkent a Szeged–Budapest vonalon, miközben tizennyolcé jelentősen nőtt. Botka László polgármester levélben kérte a MÁV elnök-vezérigazgatóját, fontolja meg a döntést. Az eredmény: fél évre átmenetileg vezették be az új menetrendet.

Majdnem egymilliárd forint uniós támogatásból és 41 millió forint önkormányzati forrásból megújultak és kizöldültek a második legrégebbi lakótelep, Tarján közterei a Zöld város programban.

DECEMBER

800 millió forint uniós támogatással és 250 forint önkormányzati önrésszel újították fel a Kollégiumi utat. Előtte szennyvízcsatornát építtetett a város.

Ünnep óriáskerékkel, korcsolyapályával. A karácsonyi hetek programsorozatában a Széchenyi tér a vásárról, a forralt borról, de mindenekelőtt a negyven méter magas óriáskerékről szólt.

A Dóm téren a kézművesek mellett az 510 négyzetméteres korcsolyapálya és Dél-Magyarország legnagyobb szalmalabirintusa várta a családokat. A Dugonics téren hagyományosan a fényszarvasban és a szánján ülő Télapóban gyönyörködhettünk.

Korszerű 650 négyzetméteres irodát nyitott Szegeden a Tigra Informatika. Öt éve dolgozik a társaság a városban, és jövőre megduplázza dolgozói létszámát.

Újjászületett a 100 éves Belvárosi Mozi. Az egymilliárdos uniós és önkormányzati támogatásból modernizált filmszínház megnyitóján ajándék filmvetítésre várták a közönséget.

Átadták a városi ösztöndíjakat háromszáz szegedi középiskolásnak és egyetemistának, akiket rászorultság vagy kiemelkedő eredményeik alapján választottak ki. A városrészi karácsonyok mellett a városháza is nap mint nap várta a családokat. Háromszázötven rászoruló gyereket ajándékozott meg az önkormányzat és számos partnere, a Zrínyi Ilona iskola diákjai kedveskedtek fellépésükkel.

Szeged amerikai testvérvárosának, Toledónak köszönhetően negyvenhárom rászoruló gyerek kapott ajándékot. A rászoruló családoknak 2100 ajándékcsomagot adtak át a humán közszolgáltatási iroda munkatársai. A nyugdíjasok az IH Rendezvényközpontban karácsonyoztak közel félezren.

Összeállította: Dombai Tünde és Szabó C. Szilárd
Fotók: Iványi Aurél, Szabó Luca, Endrédi Lajos, MTI/Kovács Tamás és Rosta Tibor

Címlapon

mutasd mind