Ez tegye, és ezt ne tegye, ha kapott a csalóktól sms-t

Az elmúlt napokban nagyon sokan kaptak különféle telefonszámokról sms-t, amelyben arról értesítik, hogy csomagja érkezett és megnézheti annak állapotát, amennyiben letölt egy alkalmazást. Azonban ez óriási hiba lenne, hisz a csalók által küldött linken olyan kémprogram töltődik a telefonra, amely segítségével hozzáférnek a telefon tulajdonosának minden – többek között a bankszámla – adatához. 

2021. március 24. 16:32

Ez tegye, és ezt ne tegye, ha kapott a csalóktól sms-t

Magyar Telekom az sms-ben terjedő csaló linkek eltávolítására most praktikus tanácsokat ad ügyfeleinek. A távközlési társaság azt javasolta azoknak,

akik letöltötték a csaló alkalmazást mobiltelefonjukra, hogy azt repülő üzemmódban vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék.

A szolgáltató azért adott ki figyelmeztetést, mivel csalók hamis csomagkövetési linkkel, SMS-ben próbálnak kártékony mobilalkalmazás telepítésére rávenni gyanútlan fogyasztókat.

A megtévesztéshez gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik. Bár a link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül megnyitás nélkül töröljék az SMS-t - figyelmeztettek.

Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást ne telepítse senki.

Amennyiben valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást, megadva a kért engedélyeket, a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékük felett, így bármilyen ott tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Például a banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek. Ezen felül az alkalmazás tömeges SMS-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Ha az alkalmazás törlését követően is folytatódik a tömeges SMS-küldés, érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani - írta a távközlési társaság.

Arra is felhívták a figyelmét, hogy mobilalkalmazást csak a gyártók által felügyelt forrásból, így a Google Play Store, az Apple AppStore vagy a Huawei AppGallery használatával töltsenek le az ügyfelek.

Tovább olvasom