„Ez megint egy bravúr”: Szijjártó olyan rossz szerződést kötött, hogy a magyarok fizetik az egyik legtöbbet a gázért Európában – Besenyei Zsolt jegyzete

A magyar családok is finanszírozzák Putyin ukrajnai háborúját.
Besenyei Zsolt

2022. augusztus 04. 07:43

„Ez megint egy bravúr”: Szijjártó olyan rossz szerződést
kötött, hogy a magyarok fizetik az egyik legtöbbet a gázért Európában – Besenyei Zsolt jegyzete

Az orosz elnök február elsején, amikor Orbánt Moszkvába rendelte, emlékezetes, távolságtartós sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy Magyarország olyan jó barátja az ő rezsimjének, illetve Orbánnal olyan jó viszonyban van, hogy

Magyarország ötödáron kapja tőlük a gázt.

 

Ezt akkor senki nem értette, hogy lehetnek ilyen hülyék az oroszok. Utóbb ki is derült, hogy nem azok egyáltalán. Nem adják a gázt ötödáron, semmilyen kedvezmény nincs. Sőt, Magyarország májusban például 30%-kal(!) többet fizet az orosz földgázért, mintha ugyanakkor a holland spottőzsdén, azaz a világpiacon vásárolt volna.

 

Ezt a Népszava egyik újságírója számolgatja ki hónapról hónapra az egyetemes szolgáltató MVM havonta kötelezően közölt veszteségeiből. Egészen biztosat nem lehet tudni, mert a magyar–orosz szerződés titkos (hát hogyne lenne az, amikor közpénzek ezermilliárdjait érinti). Az azonban árulkodó, hogy se a kormány, se a Fidesz bármely politikusa, se a kormánypropaganda nem vonja kétségbe vagy próbálja tagadni a számítás helyességét.

 

Az Orbán-kormány tehát úgy vett nagy mennyiséget, évi 4,5 milliárd köbmétert az oroszoktól, hosszú távra, 15 évre garantálva nekik a profitot, hogy egyáltalán nem kapott semmilyen diszkontot.

 

Pedig a Fidesz arra építette a kampányát, és nyerte meg a választást, hogy Orbán = olcsó orosz gáz = nem lesz gázáremelés. Maga a miniszterelnök azt mondta, ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés. Lásd még: nem hagyjuk, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.

 

Szijjártó tavaly szeptember 27-én állapodott meg a 15 éves szerződésről az oroszokkal. Akkor úgy nyilatkozott, hogy az energiaellátás szuverenitási kérdés, és az új szerződésnek köszönhetően „a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában”.

 

Ehhez képest az egyik legmagasabbat fizetik, mert a kormány áthárítja rájuk a Putyin-szerződés veszteségét.

  • Több mint egymillió magyar család 747 forintot kénytelen fizetni az átlag feletti fogyasztásáért köbméterenként.
  • A német átlagár átszámolva köbméterenként 487 forint, de még Berlinben is csak 567 forint egy köbméter földgáz.

A szerződés aláírása utáni első rádiószózatában Orbán bravúrnak nevezte a megállapodást:

 

„Valamivel alacsonyabb áron állapodtunk meg tizenöt évre, mint az előző, hosszú távú szerződés ára volt úgy, hogy közben az egész világon felfele mennek az árak. Ez megint egy bravúr, ez a külügyminisztériumot, illetve a tárgyalódelegációt dicséri, és az oroszok is korrektek voltak, és sikerült egy megbízható partnerekhez méltó, kölcsönös szempontokat is tiszteletben tartó megállapodást kötni.”

 

Ez a megállapodás vezetett aztán oda, hogy Magyarország a világpiaci árat meghaladó árakat kénytelen fizetni Moszkvának, azaz a magyar kertes házak lakói finanszírozzák Putyin ukrajnai háborúját. Miközben Orbán a politikai ellenfelet vádolta azzal, amit ő maga készült elkövetni:

 

„Tehát amit a baloldal mond, az azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálják. (…) Ha visszajönnek, visszajönnek a magas árak.”

 

A baloldal nem nyert, Orbán maradt, de az olcsó rezsinek vége, és a választástól függetlenül vége volt már akkor, amikor a szerződést az oroszokkal megkötötték.

 

De legalább Szijjártó jól járt. Tavaly decemberben, 3 hónappal a szerződés aláírása után megkapta a külföldieknek adható legmagasabb orosz állami kitüntetést, a Barátság-érdemrendet.

 

Ilyen szerződés után mondjuk nem is csoda.

Címlapon

mutasd mind