Ez már tényleg nagyot álmodás: a Fidesz és a KDNP feloszlatná az Európai Parlamentet

Négy oldalban, kilenc pontban foglalta össze hét géniusz – Kövér László, Semjén Zsolt, Simicskó István, Kocsis Máté, Németh Zsolt, Hörcsik Richárd és Nacsa Lőrinc –, szerintük miért lenne ennek értelme.
Garai Szakács László

2022. június 22. 18:08

Ez már tényleg nagyot álmodás: a
Fidesz és a KDNP feloszlatná az Európai Parlamentet

A képviselők felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az Európai Unió átszervezéséről szóló vitában. A vita csütörtökön kerül először az Európai Tanács napirendjére, ahol Orbán Viktornak lesz lehetősége az alapelveket képviselni – írta a 444-en Magyari Péter. Kövér Lászlóék szerint az Európai Parlament zsákutcába vezette az európai demokráciát. Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket, magát az Európai Parlamentet jelenlegi formájában fel kellene számolni – erről Orbán Viktor még tavaly nyáron beszélt.

 

„A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU – az RRF nevű óriási támogatási csomag eddig az egyetlen komoly program, amit az EU hitelből intéz, de Magyarország egyetlenként a tagállamok közül nem férhet hozzá a neki járó pénzhez, a túlzott korrupciós kockázatok miatt. Egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik. Korlátoznák a közös intézmények erejét, de közben közös hadsereget is szeretnének Európának” – írja a 444.

 

Az egésszel az a legnagyobb baj, hogy az európai tervek jelentős része teljesen ellentétes Németh Zsolték pontjaival. Az ugyanis az Európai Unió is érzi, hogy reformokra van szükség. Ezért is kezdődött tavaly egy szabályos ötletbörze szerte az EU-ban:

  • több ezer rendezvényt szerveztek az összes tagállamban,
  • begyűjtöttek rengeteg ötletet arról, hogyan kellene átalakítani az EU-t,
  • és a brüsszeli intézmények ezek alapján hamarosan konkrétabb javaslatokat is tesznek.

 

Felmerült az is, hogy elvegyék Orbán Viktor kedvenc uniós játékát, a vétót.

Címlapon

mutasd mind