Ez már a vég kezdete: a szülőktől kérnek pénzt, hogy megmaradjon az iskolában a színvonalas oktatás

Kényszerhelyzet címmel tett közzé felhívást a budapesti Madách Imre Gimnázium a Facebookon. Mivel az állam nem képes biztosítani a megfelelő színvonalú tanítás feltételeit, azt kérik a szülőktől, anyagilag segítsék az intézményt.
Vass Imre

2022. október 01. 16:35

Ez már a vég kezdete: a szülőktől kérnek pénzt, hogy
megmaradjon az iskolában a színvonalas oktatás

A felhívásban az iskola arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami támogatásból már nem tudják biztosítani a megfelelő színvonalú tanítást. Ezért pedig az iskolába járó tanulók szüleihez fordultak pénzért.

 

Idén több mint tíz százalékkal csökkent az iskola pedagógusainak száma, eddig ennyien mondtak fel és kerestek jobban fizető állást. A tanárok létszámának drasztikus csökkenésével pedig elindult a gimnázium szellemi amortizációja, ami a források csökkenésével a tanulási környezet amortizációját is eredményezi.

 

Annak érdekében, hogy ne csökkenjen a Madách Imre Gimnáziumban a tanítás színvonala, a „jelenlegi és egykori iskolahasználókhoz” fordulnak segítségért. 

 

Így írnak erről:  

„Természetesen iskolánk állami gimnázium (és az is marad), így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát. Ezért mi vállaljuk, hogy a kötelező 22 óránkat felkészülten megtartjuk, a dolgozatokat kijavítjuk, és felkészítjük diákjainkat az érettségire. Ha két megtartott órára egy óra felkészülést, átlagos idejű dolgozatjavítást számítunk, és hozzáadjuk a munkaközösségi- és nevelőtestületi értekezletek időtartamát, az ingyenes helyettesítéseket (szakszerűtlenül), az osztályozó, felvételi, átvételi és különbözeti vizsgák lebonyolítását, a szülőkkel való kapcsolattartást (fogadóórák és levelezések), valamint az adminisztrációt és az ügyeletet, akkor már meghaladjuk a 40 óra munkaidőt egy hétre. Sajnos, ennél több nem fér bele mindennapi teendőinkbe, mert – ugyan inkább foglalkoznánk az idejáró diákokkal, de – a megalázóan alacsony bérek miatt a 40 órán túl saját magunk és családunk fenntartásáról is gondoskodnunk kell.”

 

 

A Madách-alapítvány kuratóriuma ezért azt kéri, hogy j2023-tól kezdve, aki teheti, havi 8000 forinttal, testvérek esetén összesen 12 ezer forinttal támogassa a gimnáziumot.

 

A felhívás tételesen felsorolja azokat a tevékenységeket, amik elvégzése jócskán felül van az állam által biztosított kereteken, és „amelyek nélkül a Madách nem lenne az, ami: az ország egyik legvonzóbb, legsikeresebb nevelő-oktató intézménye”.

 

Amennyiben nem kapja meg a szükséges támogatást az iskola, 2023. január 1. után már nem tudják ellátni például az országos versenyekre való felkészítés, a házi versenyek lebonyolítását, a nyelvvizsgára való – a tanórák kereteit meghaladó – felkészítést, a próbaérettségik szervezését, a kis létszámú tanulócsoportok működtetését.

 

Az iskola az tervezi, hogy a befizetett összeg 20 százalékát az iskola állagmegóvására, valamint fontos eszközök államilag nem támogatott beszerzése fordítják. Abban bíznak, hogy a szülők legalább 80 százaléka ilyen formában is támogatja majd a gimnáziumot.

 

Címlapon

mutasd mind