Ez is a klímaváltozásnak köszönhető: sokkal korábban fészkelnek a madarak

Amerikai tudósok megállapították, hetvenkét madárfaj – amelyekről történelmi és modern adatokkal is rendelkeznek – körülbelül egyharmada most jelentősen hamarabb kezdenek el fészkelni.
Vass Imre

2022. március 27. 18:24

Ez is a klímaváltozásnak köszönhető: sokkal korábban
fészkelnek a madarak

Vizsgált fajok, amely között például a pacsirta és a mezei veréb is megtalálható volt átlagosan huszonöt nappal korábban rakták le első tojásaikat, mint száz évvel ezelőtt. 

 

„Amit látunk, az egyértelműen abba az irányba mutat, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatással van a madarak viselkedésére” – mondta John Bates, a Field Múzeum madarakkal foglalkozó kurátora.

 

A tanulmány szerint a madarak korábbi fészekrakása szoros összefüggést mutat a légköri szén-dioxid-szint emelkedésével, ami a globális felmelegedés egyik fő okozója.

 

A madarak a fészkelést a tavasz más eseményeihez, például a növények rügyfakadásához és a rovarok számának növekedéséhez igazítják. Az éghajlatváltozás azonban felborította ezeket a megszokott folyamatokat.

 

Bates szerint azért baj a korábbi fészkelés, mert így a madarak ki vannak téve az esetleges tavaszi hideghullámok kockázatának, ami a növényekre és rovarokra, ennek következtében a madarak szaporodására is hatással lehet. 

 

Olyan egyéb tényezőkkel együtt, mint az élőhelyek elvesztése és a növényvédő szerek válogatás nélküli használata, az évszakok összekuszálódása is nagy szerepet játszhat számos madárfaj populációjának csökkenésében. Egy 2020-ban készült tanulmányból az derült ki, hogy 1970 óta közel hárommilliárd madár tűnt el az Egyesült Államokból és Kanadából, ami az összes madárfaj közel egyharmadát jelenti. Leginkább a verebek, a feketerigók, a pacsirták és a pintyek állománya csökkent.