Ez csúcs! – Brandt István olvasói levele

Véget ért a glasgow-i klímacsúcs. Van, aki elégedett az eredménnyel, de többen vannak, akik nem. A globális felmelegedést ezzel az egyezménnyel sem fogjuk megállítani, legfeljebb az ütemét tudjuk csökkenteni.
Szegedi Tükör

2021. november 30. 07:47

Ez csúcs! – Brandt István olvasói
levele

Fontos emberek voltak a klímacsúcson. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. Személyesen. Mert fontos számára a klímavédelem. Talán 2015 óta van ennek nagy jelentősége, amikor a píárosai kitalálták, milyen jól mutatna, ha Áder a klímavédelem fontosságát tűzné a zászlajára. Mert az jól eladható. Valószínűleg nem véletlen, hogy ez éppen akkor jutott az érintettek eszébe, amikor az került szóba: rövidesen új vezetője lesz az ENSZ-nek, és Közép-Európának van esélye, hogy innen kerüljön ki az új főtitkár. Akkortájt volt szó az államfő újévi köszöntőjében a rövidhátú paránykérészek, a lápi pócok és az eldorádóbogarak védelméről. Ja, nem! Az Bödőcs Tibor paródiájában volt.

 

Az az érzésem, hogy Bödőcs komolyabban veszi a környezetvédelmet, mint az államfő. Áder a lehető legkörnyezetszennyezőbb módon érkezett a skót városba a környezetünket védeni – honvédségi különgéppel. Pedig mehetett volna menetrend szerinti repülőjárattal is, mint tette azt a szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová vagy az osztrák klímaügyekért és közlekedésért felelős miniszter, Leonore Gewessler – ott ilyen is van! –, aki 27 óra alatt, vonattal tette meg a kétezer kilométert Glasgow-ba. (Nem különvonattal...) A magyarok államfőjének különgépe több millió forintba kerülhetett, jelentős mértékben szennyezte a környezetünket. Ugyanakkor a skót városban arról beszélt Áder János, hogy milyen fontos Magyarország kormányának a környezetvédelem. Erre mondhatjuk: csúcs ez az ember.

 

Mert van, aki komolyan veszi a környezetünk védelmét. És van, aki csak beszél róla. Néha.

 

Brandt István

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind