Ez az esztendő az összefogásról szólt Tiszaszigeten: együtt könnyebben győzték le a nehézségeket

Nehéz éve tudhat maga mögött Magyarország legmélyebben fekvő települése. A világjárvány, akárcsak a többi települést, az 1800 lakosú Tiszaszigetet is laposan próbára tette idén, de az itt élők szolidaritásból jelesre vizsgáztak. Az összefogás szimbólumaként kápolna épülhetett Térváron, de élelmiszerrel és téli tüzelővel is segítették a rászorulókat.

2020. december 30. 13:57

Ez az esztendő az összefogásról szólt Tiszaszigeten: együtt könnyebben győzték le a nehézségeket

– Számos olyan döntést kellett meghoznia önkormányzatunknak, amelyekről korábban azt hittük, soha nem következhetnek be. A járványveszély miatt átmenetileg be kellett zárni a bölcsődénket, óvodánkat és iskolánkat, erre a sorsra jutott a faluház, a konditerem és a polgármesteri hivatal is. Az új, ismeretlen helyzet minden eddiginél nagyobb terhet rótt mindannyiunkra. Különösképpen igaz ez a család- és gyermekjóléti szolgálatunk, a háziorvosi rendelőnk és védőnői szolgálatunk munkatársaira, akik felelősségteljesen végzett munkájukkal nagyban segítették a láthatatlan kor elleni küzdelmet – mondta a település polgármestere.

Ferenczi Ferenc büszke arra, hogy a szigeti-térvári lakóközösség minden tagja jelesre vizsgázott összefogásból, segítségnyújtásból és szolidaritásból.

– Önkormányzatunk is igyekezett minden segítséget megadni a településen élőknek, gondoskodni a rászorulókról. Átértékeltük az idei költségvetés prioritásait, hiszen csak a gépjármű adó elvonása kapcsán több millió forintos bevételkieséssel szembesültünk, és a védekezés költségei is kiadásokat generáltak, de a nehézségek ellenére sikerült megőriznünk működőképességünket. A veszélyhelyzet idején kiemelt szerephez jutott az, hogy szociális vívmányaink megmaradhattak.

Így többek között az idén is életben tudták tartani az ingyenes nyári gyermekétkeztetést, megőrizték óvoda és iskolakezdési támogatást, szociális tűzifát és élelmiszeradományt juttattak a rászorulóknak, az ünnepre pedig karácsonyi csomaggal is segíteni tudták azokat, akiknek egyébként nem jutott volna ajándék a fa alá.

– A gondok ellenére több folyamatban lévő fejlesztésünket is sikerült befejezni. Díszburkolatot kapott a főterünkön az a járdaszakasz, amely összeköti az általános iskolát, a postát és a plébániát, közel harminc ingatlan előtt is megújult a járda, és elkezdődött a csapadékvíz elvezető árokrendszer tisztítása is.

Az idei év legnagyobb eseménye, hogy a szigeti, térvári és újszentiváni mesteremberek, egyszerű kétkezi munkások és önzetlen támogatók segítségének köszönhetően megépülhetett a térvári kápolna, amelyet szeptember első vasárnapján avatottak föl.

A kápolna, még épültében (fotó: Ferenczi Ferenc – a képet a Sokszínű vidék oldalról vettük át)

A jövő évi költségvetést a védekezéssel összefüggésben meghozott kormányzati döntések nagymértékben befolyásolják, előre láthatóan közel 10 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat majd az önkormányzat.

– A megszorítások ellenére legfontosabb célunk marad, az itt élő közel 650 család szociális támogatása, épp ezért a takarékos gazdálkodáson túl szükség lesz az összefogásra és közös teherviselésre.

Nyertes pályázatoknak köszönhetően azonban 2021-ben több fejlesztés is megvalósulhat. Ilyen lehet a mini bölcsőde bővítése, egy újabb járdaépítési ütem, kerékpárút felújítás és tanyagondnoki busz vásárlása. A Szőregtől négy kilométerre található Sziget lakópark területén pedig megkezdődhetnek azok a családi ház építések, amelyek legnagyobb nyertesei a települést lakhelyüknek választó kisgyermekes családok lesznek.

Nyitóképünk a Szeged-Csanádi Egyházmegye oldaláról való.