Évi 3000 milliárd forint uniós fixszel Magyarország nehezen viccel

A viharfelhők már régóta gyülekeznek pénzügyi vonatkozásban Magyarország felett azzal összefüggésben, hogy Brüsszel a jogállamisági eljárás keretében nagyon komoly pénzeket tart és tarthat vissza. A tét ma közel 3000 milliárd forint.
Bod Péter

2022. április 19. 14:21

Évi 3000 milliárd forint uniós
fixszel Magyarország nehezen viccel

„A küszöbön álló jogállamisági eljárás miatt akár 1100–1600 milliárd forinttal is elmaradhat idén az EU-pénzek brüsszeli kifizetése ahhoz képest, mint amennyivel tavaly év végén számolt a Pénzügyminisztérium” – olvasható Portfolio a témáról írt elemző cikkében. Egyben kitérnek arra is, hogy a hazai költségvetés hiánya miatt számításaik szerint 1000–1500 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség még ebben az évben. A két tétel külön-külön is jelentősnek számít, de együttes hatásuk a magyar államháztartásra fokozottan megterhelő lehet.

 

Ezeken túlmenően roppant kedvezőtlen az a fejlemény, hogy a jogállamisági kérdések kapcsán nem csupán az EU 2021–2027 közötti Magyarországnak járó összegeinek felülvizsgálata szerepel, hanem a 2014–2020 közöttiek is.

 

A Portfolio számításai szerint ebben az esetben további 7 milliárd euróról lehet szó, ami napi árfolyamon számítva közel 2600 milliárd forintot tesz ki. Ezt az összeget a magyar kormány előlegként már kifizette a magyar pályázóknak, ugyanakkor ez a pénz még nem érkezett meg Brüsszelből.

 

A magyar kormányt némileg meglepetésként érhette, hogy az Európai Unió a jogállamisággal összefüggő vizsgálatba bevonta az előző költségvetési időszakot is. Erre úgy derült fény, hogy az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosánál újságírók rákérdeztek: a brüsszeli eljárás csak a 2021–2027 közötti kifizetéseket és a helyreállítási alapot érinti-e.

 

A kérdésre Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos kategorikusan úgy válaszolt, hogy nem. Ez vonatkozik a 2014–2020 közötti költségvetési ciklusra is.

 

Az ügyben szorult helyzetbe került Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, akit az Európai Parlament(EP) folyamatosan arra szólít fel, hogy indítsa meg a jogállamisági eljárást Magyarország ellen. Az idézett cikkben az is szerepel, hogy a nagyon szűk többséggel megválasztott von der Leyent az EP akár el is mozdíthatja posztjáról, ha nem tesz minél hamarabb eleget a hazánk ellen lefolytatandó eljárás megindításának.