Évente egy ezressel kerülhetnek többe a szociális bérlakások bérleti díjai, új légtechnikát kaphat a sportcsarnok

Az elkövetkező öt évben évente 4,5 százalékkal emelkedhetnek az önkormányzati lakóingatlanok, köztük a szociális bérlakások bérleti díjai – alakuló ülésén ezt támogatta a Foglalkoztatási, szociális és sportbizottság. A végső szót ebben az ügyben a pénteki közgyűlés mondja ki.

2019. november 20. 15:23

Évente egy ezressel kerülhetnek többe a szociális bérlakások bérleti díjai, új légtechnikát kaphat a sportcsarnok

Kisebb polémia kerekedett a Foglalkoztatási, szociális és sportbizottság szerdai alakuló ülésén az önkormányzati lakások tervezett béremeléséről. Az önkormányzat az idevonatkozó rendeletét kívánja módosítani, amely négyzetméterre vetítve határozza meg, mennyit kell fizetniük a bérlőknek a városi tulajdonban lévő lakóingatlanok után. A napirendi pontot Ménesi Imre (Összefogás Szegedért Egyesület–MSZP–Momentum–DK–LMP–Jobbik) bizottsági elnök vezette fel. Az önkormányzat a korábban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően öt évre előre kívánja meghatározni az emelés mértékét, amely így esztendőnként 4,5 százalékkal növekedne. Nem értett egyet a tervezett rendeletmódosítással Szabó Bálint független képviselő, aki arra tett javaslatot, hogy a szociális bérlakások esetében az öt évre számított emelés 10 százalékos legyen.

A vitában Kardos Irén külsős bizottsági tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a városnak kezelni kell az ingatlanvagyonát, és e mellett érvényesítenie kell a szociális szempontokat. Az egyensúlyi helyzetet szerinte akkor lehet megtalálni, ha az önkormányzat jól gazdálkodik ingatlanvagyonával, és romló anyagi helyzete miatt nem kényszerül a tulajdonában lévő lakóingatlanok eladására.

– A város szociálisan érzékeny, és ehhez az is kell, hogy rendelkezzen szociális bérlakásokkal – zárta mondandóját Kardos Irén.

Szécsényi Rózsa gazdasági ügyekért felelős alpolgármester arra hívta fel a figyelmet,az előző önkormányzati ciklusban is ilyen bérletemelkedési rendszert volt érvényben. A szociális bérlakásokról szólva megjegyezte, jelenleg a piaci ár egynegyedét kell a szociálisan rászorulóknak a bérlakásokért fizetniük.

Bekapcsolódott a vitába Joób Márton, család, szociálpolitikai és sportfelelős tanácsnok, aki az előbbieket konkrét számokra fordította le. Elmondta, hogy egy átlagos nagyságú szociális bérlakásért jelenleg 25 ezer forintot kell fizetni, és ez az összeg emelkedne öt év alatt 30 ezerre. Egyben jelezte azt is, hogy az utóbbi években közel 700 önkormányzati lakóingatlan újítottak fel teljesen, és a lakók ezekbe költözhettek. A bizottság végül hat igen és három nem szavazat mellett támogatta a rendelettervezetet.

Sokallotta az önkormányzati lakóingatlanok takarítási díjmegállapításának tervezett 10 százalékos emelését Chovanecz Kata, a Fidesz–KDNP képviselője. Erre reagálva Ménesi Imre elmondta, hogy a minimálbér-emelés fedezetét a feladatot végző IKV-nak elő kell teremtenie, vagyis az emelést ez indokolja.

A bizottsági ülésen szóba került, hogy hamarosan új légtechnikát kap a sportcsarnok – kivitelezési munkákhoz 90 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat –, amely 2020-ra készül el. Az új szegedi kézilabdacsarnok átadása 2022-re várható, ezért sem okafogyott a tervezett beruházás, és azért sem, mert a jelenlegi csarnok kihasználtságát biztosítani tudják 2022 után is.

Néhány tízezer forinttal növelni szeretnék az önkormányzat hozzájárulását a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) óvodai pályaépítési programjához. Egy adminisztrációs hibára hivatkozva kérte ezt az MLSZ, és ennek adott zöld utat a bizottság. Így a város 1 millió 627 ezer forinttal támogathatja a Jerney Óvodában tervezett kisméretű műfüves pálya építését.

Ugyancsak támogatta a bizottság annak a pályázatnak a kiírását, amely azt célozza, hogy patika létesüljön a Szeged Nova bevásárlóközpontban. Újszeged és Szőreg lakossága a tavalyi évhez viszonyítva négy százalékkal nőtt, ez is indokolja az új gyógyszertár létesítését – hangzott el a bizottsági ülésen.