Évekig elhúzódhat a háború Kelet-Ukrajnában, de Putyin még nem mondott le teljes Ukrajna ellenőrzéséről

Oroszországnak egyelőre túl nagy falat volt egész Ukrajna, a Donbász-régió végleges elcsatolása és Krím megtartása azonban összejöhet az oroszoknak. A NATO-főtitkár szerint ráadásul Putyin célja hosszú távon teljes Ukrajna ellenőrzése.
Cservenák Zoltán

2022. április 07. 07:58

Évekig elhúzódhat a háború Kelet-Ukrajnában, de Putyin még nem mondott le teljes Ukrajna ellenőrzéséről

Annak ellenére, hogy Oroszország a háborút Ukrajna keleti részére helyezte át, Stoltenberg NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a háború évekig elhúzódhat, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök „egész Ukrajnát ellenőrzése alatt akarja tartani”. A NATO védelmi miniszterei szerdán találkoztak, és megegyeztek abban, arra számítanak, hogy az orosz erők üzemanyagot, élelmiszert és egyéb készleteket halmoznak fel annak érdekében hogy intenzív támadást indítsanak a kelet-ukrajnai Donbász-régióban. Sőt, az Egyesült Államok és szövetségesei arra a lehetőségre is készülnek, hogy Putyin megpróbálhat újra behatolni a kijevi térségbe, miután Krímhez hasonlóan „rendezte” a kelet-ukrajnai helyzetet. Ez viszont azt is jelentheti, hogy Ukrajnának fel kell vennie a harcot Donbászban.

 

A hat héttel ezelőtti háború első napjaiban lehetségesnek tűnt, hogy egy villámháborúval az oroszok gyorsan lerohanják Ukrajnát elfoglalják a fővárost, megdöntik az ukrán kormányt, elüldözik Zelenszkijt és oroszbarát vezetést állítanak fel az országban, ami „önként” átadja Donbászt és „önként” lemond Krímről. Ám a nyugati fegyverekkel támogatott heves ukrán ellenállás és a súlyos orosz veszteségek Moszkva tervének megváltoztatásához vezettek.

 

A haderő keletre csoportosítása azonban nem jelenti, hogy a háború véget ért vagy csitult volna, ugyanis Vlagyimir Putyin nem engedheti meg magának a vereséget. Emiatt viszont várhatóan további áldozatok lesznek nem csupán a harctereken, hanem gazdasági, politikai értelemben is világszerte.

 

 

Tényleg beásták magukat az oroszok Csernobilnál

 

Az ukrán hatóságok szerdán közzétettek egy drónról készült videót, amin elhagyott orosz katonai állások láthatók, köztük üres gödrök és árkok egy radioaktívan szennyezett területen a csernobili atomerőmű közelében. Korábban is volt arról hír, hogy az orosz katonák vélhetően sugárfertőzést kaphattak, mivel az egyik legszennyezettebb területen alakítottak ki védelmi állásokat, ezért is hagyták el Csernobil környékét.

 

Orosz harci állások nyomai a csernobili Vörös-erdő környékén

 

Zelenszkij: oroszajkúakat is gyilkoltak az oroszok

 

Az ukrán elnök szerdai éjszakai beszédében azt üzente a világnak, hogy „az Oroszországhoz való hozzáállás egyszerű: vagy a békekeresést, vagy a tömeggyilkosságokat támogatja”. Hangsúlyozta továbbá Ukrajna gazdaságának újraélesztésének szükségességét, és az orosz bankok teljes blokádját kérte a nemzetközi bankrendszertől.

 

Zelenszkij szerdán azt is mondta egy sajtónyilatkozatban, hogy Ukrajna oroszok lakta területein oroszajkú emberek – köztük több száz gyerek – meghaltak az orosz légicsapásokban. Az ukrán elnök hozzátette: pedig Oroszország „azt mondta ezeknek az embereknek, hogy megvédeni jönnek” őket.

 

 

ENSZ: legalább 1500 civil halott

 

ENSZ becslései szerint legalább 1563 civil vesztette életét az ukrajnai orosz invázió kezdete óta. Több mint 2200-an megsérültek.

 

Bucsai horror

 

Egyre több ország vezetője ítéli el Vlagyimir Putyint és az orosz katonákat, miután a hétvégén megjelentek a kijevi elővárosi Buchából civil áldozatokról készült. A héten a helyszínen tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy a hátuk mögött összekötözött kezű áldozatokat lényegében kivégezték, majd egy részüket tömegsírokba temették, mások az utcákon hevertek.

Címlapon

mutasd mind