„Európának krízisre van szüksége, hogy reagáljon” – Ez történt az orosz-ukrán háborúban kedden délután és este

Ha csak pár perce van képbe kerülni, akkor ezt a cikket önnek készítettük.
Kovács M. Norbert

2022. május 17. 23:47

„Európának krízisre van szüksége, hogy reagáljon” – Ez történt az orosz-ukrán háborúban kedden délután és este

A finn parlament kedden 188 támogató és 8 ellenző szavazattal jóváhagyta, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-ba. Helsinki ezzel követte Svédország múlt heti döntését az észak-atlanti szövetségbe lépésről.

 

Borrell az uniós védelmi politikáról szóval arról beszélt, hogy 

 

„Európának krízisre van szüksége, hogy reagáljon”

 

Sűrű napja volt az Európai Unió védelmi minisztereinek, akik a Külügyek Tanácsában találkoztak. A nap elején Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője rendkívül optimistán nyilatkozott a tárgyalásokról. Pedig a miniszterek előtt több feladat is állt, ezek közül a legjelentősebb talán az új, 500 millió eurós pénzügyi csomag volt, ami Ukrajna fegyveres támogatását segítené.

 

Folytatódik a humanitárius művelet a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén tartózkodó ukrán katonák kimentésére – erősítette meg kedden Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

 

Németország mindent megtesz azért, hogy gyorsan megvalósuljon Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben. A kancellár egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a két skandináv ország az Ukrajna elleni orosz támadásra és az európai biztonsági helyzet ebből fakadó „drámai változására” reagál a csatlakozási folyamat elindításával. A tagsági kérelem benyújtása azonban szerinte nemcsak Finnországnak és Svédországnak fontos, hanem „történelmi lépés a védelmi szövetségnek és egész Európának” Mindkét ország Németország „nagyra becsült szövetségese”, és csatlakozásukkal hozzájárulnak a NATO védelmi képességének további erősítéséhez – mondta Scholz.

 

Németország Olaf Scholz kancellár és a jelenlegi kormány hatalomra jutásával elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hétfői moszkvai ismeretterjesztő ifjúsági fórumon.

 

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: az EU-ban valószínűleg csak Emmanuel Macron francia elnök próbál még valahogy az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszélni, de, mint mondta, biztos benne, hogy ezt nem fogják megengedni a kontinensnek. Megjegyezte, hogy az EU mindinkább összeolvad a NATO-val, amiből szerinte nem is csinál titkot. Szóvá tette, hogy Scholz kancellár eltűrte a berlini ukrán nagykövet vele szembeni modortalanságát.

Címlapon

mutasd mind