Európai környezetvédő civilek látogatták meg a közösségi kertet: Szegedet zöld mintavárosnak tartják

Egy Erasmus+-program keretében hozta Szegedre külföldi vendégeit a győri Reflex Környezetvédő Egyesület. Az olasz, osztrák, horvát és román vendégeket a Makkosházi Közösségi Kertbe el is kísértük.
Rafai Gábor

2022. április 20. 16:39

Európai környezetvédő civilek
látogatták meg a közösségi kertet: Szegedet zöld mintavárosnak tartják

– A természetalapú innovációt, a városi zöldfelületek példás kezelését és a jó esővízhasznosítást szeretnénk bemutatni ebben a programban a vendégeinknek, ezért hoztuk őket Szegedre, ami kiváló példa arra, hogyan kell zöld város építeni – mondta Lajtmann Csaba, a győri egyesület munkatársa.

 

Beszélt arról is, fontos missziót igyekeznek teljesíteni ezzel a programmal, hiszen a szakemberek szerint nyolc évünk van arra, hogy megakadályozzuk az ökológiai katasztrófát, hogy tegyünk a klímaváltozás negatív hatásai ellen, és megállítsuk a környezet ilyen nagy fokú terhelését.

 

A külföldi vendégeket Kinyó Pál, a közösségi kert koordinátora tájékoztatta arról, milyen tevékenység folyik a makkosházi panelépületek között megbúvó zöld szigeten.

 

 

Elmondta, az önkormányzat 2014-ben hozta létre az egykori vízműtelep helyén a város első közösségi kertjét, a makkosházit, akkor huszonhét parcellát alakítottak ki, idén tavasszal pedig teljesen megújult a kert, negyven magaságyást alakítottak ki, mindegyiknek van gazdája és folyamatosan művelik is a saját földterületüket a közelben lakók. A használóknak kezdettől fogva ingyen biztosítja a város a lehetőséget, hogy zöldséget, gyümölcsöt termesszenek maguknak és családjuknak ezeken a kis parcellákon.

 

– A közösségi kert mozgalom több is ennél, hiszen programokat, családi, baráti összejöveteleket is szervezünk. Télen, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány segítségével a Tarjáni Infópontban többek között egészségügyi előadásokat szervezünk, de vérnyomás- és vércukorszintmérésre is várjuk a szegedieket.

 

A vendégek is elismerően szóltak az itt folyó munkáról. Johannes Selinger, egy Bécs melletti kisebb településről jött a csoporttal Szegedre:

 

– Fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló zöld mintabázisok jöjjenek létre a panelvárosban, ezek a hasznosság mellett szemléletformálók és közösségépítők is egyben. Azzal, hogy saját maguknak termelik meg a zöldséget az itt lakók, minimálisra csökkentik a környezet terhelését, a saját ökológiai lábnyomukat. Szegeden igazán jó példával járnak elöl a környezet védelmében.

 

Megtudtuk, a program során a vendégek ellátogattak az újszegedi Erzsébet ligetbe, megcsodálták a belváros szívében lévő hatalmas zöld területet, a Széchenyi teret és szerdán délután ellátogattak az újszegedi füvészkertbe is.

 

– Szeged egy zöld mintaváros. Ezért is hoztuk ide a külföldi vendégeinket, akik között fejlesztők, klímavédők, zöld aktivisták is vannak – mondta Lajtmann Csaba.