Európai Bizottság: ne csak a miniszterek és az államtitkárok, minden köztisztviselő távozzon az egyetemi kuratóriumokból

Nem elégszik meg az eddigi lemondásokkal a brüsszeli testület. Ha a kormány elfogadja az újabb feltételeket, akkor Trócsányi Lászlónak is távoznia kell a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumából.
Kékes Viktória

2023. március 06. 07:54

Európai Bizottság: ne csak a miniszterek és az államtitkárok, minden köztisztviselő távozzon az egyetemi kuratóriumokból

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság már tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy nem elég csak a minisztereket, államtitkárokat, államtitkár-helyetteseket, miniszteri biztosokat és politikai igazgatókat meneszteni a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk működtetett oktatási intézmények kuratóriumaiból. Ahhoz, hogy Brüsszel ismét szerződjön a modellt váltott egyetemekkel az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program uniós támogatásáról, a  polgármestereket kivéve, a parlamenti képviselőknek, köztisztviselőknek, valamint a különféle szabályozó hatóságok tagjainak is távozniuk kell az irányító testületekből.

 

Ez alapján Trócsányi László fideszes EP-képviselő is búcsút mondhat a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumának.

 

De nem csak a kuratóriumi tagokkal kapcsolatban fogalmazott meg további kéréseket a Bizottság:

  • a jelenleg életfogytig tartó kuratóriumi tagságot  kétszer négyéves időtartamra vágnák vissza. (A magyar ajánlat kétszer hat évről szólt.)
  • Azt is kikötnék, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe. (Ez alapján Szili Katalinnak, Wáberer Györgynek, Guller Zoltánnak és Bedros J. Róbertnek is távoznia kellene a kuratóriumokból.)

 

A magyar kormányt sürgeti az idő: nyár elejéig alá kell írni az EB-vel a megállapodást, ha azt akarják, hogy a magyar diákok ne maradjanak ki az uniós csereprogramokból. Ezen felül a jelenleg befagyasztott 6,3 milliárd eurónyi uniós támogatás felszabadításának is egyik feltétele (a 21-ből) az összeférhetetlenség megszüntetése a modellt váltott alapítványi intézményekben.