Európai Bizottság: az egyetemi kuratóriumok átpolitizáltsága vitathatatlan – a szegedi helyzet árnyaltabb

Az állítást az Európai Bizottság legutóbbi Magyarországról szóló jogállamisági jelentésében olvastuk.
Bod Péter

2023. január 18. 18:04

Európai Bizottság: az egyetemi
kuratóriumok átpolitizáltsága vitathatatlan – a szegedi helyzet
árnyaltabb

Az elmúlt napokban az érdeklődés homlokterébe került a nagyközönség számára eddig kevéssé ismert két uniós pályázati lehetőség, a kutatásokra és fejlesztésekre összpontosító Horizon Europe és a diákcsere-programokat lehetővé tévő Erasmus+. A két pályázat hirtelen lett hazai ismertségét annak köszönheti, hogy az Európai Bizottság (EB) ezekből kizárta a hazai alapítványi fenntartású egyetemeket, mert értékelése szerint az azokat működtető kuratóriumok többségében politikai kinevezettek találhatóak. Ezért gazdálkodásukat átláthatatlannak ítélte meg az Európai Bizottság.

 

Az elmúlt egy évben az EB többször kérte a magyar kormányt, teremtsen tiszta helyzetet az alapítványi egyetemeket kuratóriumaiban, azok váljanak meg az ott szerepet vállaló politikusoktól. Ezt többszöri ígérete ellenére sem tette meg az Orbán-kormány.

 

A jogállamisági jelentése „Fékek és ellensúlyok egyéb intézményi problémái” című fejezetben van szó (pdf; 31. oldal) a magyarországi közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról, ami szélesebb kört ölel fel, mint az alapítványi formában működő hazai egyetemek, de azok kivétel nélkül ide tartoznak.

 

A Bizottság idézett jelentése szó szerint így fogalmaz:

 

„a 106 kuratóriumi ember több, mint 70 százaléka a kormányhoz köthető, például miniszterek, államtitkárok, képviselők. A 21 modellváltó egyetem közül 19 kuratóriumában többségben kormányközeli tagok ülnek.”

 

A kevés egyetemi kuratóriumok egyike éppen a szegedi lehet, mert öt tagjából csupán ketten nevezhetők egyértelműen „kormányközeli tagnak”, ahogyan az Bizottság országjelentése fogalmaz.

  • Lantos Csaba, aki ugyan nem miniszterként lett az Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának tagja, de nemrég energiaügyi minisztere lett az Orbán-kormánynak.
  • Mellette szintén vitán felül a kormányhoz köthető Trócsányi László a harmadik Orbán-kormány egykori igazságügyi minisztere, jelenlegi kormánypárti képviselője az Európai Parlamentnek.
  • Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár.
  • Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.
  • Bár nem számoljuk a kormányközeli tagok közé Szabó Gábort, a szegedi kuratórium elnökét, ettől még tény, hogy 2000 és 2002 között az első Orbán-kormányban Oktatási Minisztérium kutatási-fejlesztési helyettes államtitkára volt.

 

Arról, ki kicsoda az egyetemi kuratóriumba annak megalakulásakor itt írtunk részletesebben.