Európai Bizottság: akkor megindítjuk a jogállamisági mechanizmust

Ők így köszöntik sok szeretettel az újonnan megalakuló Orbán-kormányt.
Garai Szakács László

2022. április 05. 18:34

Európai Bizottság: akkor megindítjuk
a jogállamisági mechanizmust

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

 

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdésekre válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete, amiben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket, megerősítette: „a bizottság megközelítése helyes ebben a témában”.

 

 

Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.

 

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést”.

 

Ursula von der Leyen azt mondta, hogy Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma. A bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk.

 

„Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren” – emelte ki a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.

 

Lengyelországgal kapcsolatban Ursula von der Leyen elmondta, hogy ott a legnagyobb aggályt a jogállamiság terén az igazságszolgáltatás függetlensége jelenti, amit az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásban – a jogállamiságra jelentett rendszerszintű veszély kockázatát elemezve – vizsgálnak. A helyreállítási alap forrásairól Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a vita egyelőre lezáratlan.

 

Minden beszakadt: a tőzsde is, a forint is

Jelentősen gyengült a forint kedd estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest. Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 369,22 forintról 375,15 forintra emelkedett hat óra előtt. Az euró jegyzése 13 óra után ugrott meg, 377 forint is volt a jegyzés, miután Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Bizottság elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Később korrigált kissé, 375-ös szintig az árfolyam.

 

A svájci frank árfolyama 363,38 forintról 369,90 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 336,49 forintról 343,55 forintra erősödött.

 

Az euró dollárárfolyama a reggeli 1,097 dollárról 1,0922 dollárra süllyedt.

 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1610,52 pontos, 3,55 százalékos csökkenéssel, 43 787 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 20,1 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek az előző napi záráshoz képest.

 

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, a jogállamisági eljárás bejelentése után egyszerre kezdett esni a Mol, a Richter, az OTP árfolyama, és halmozták fel a jelentős mínuszokat. A nemzetközi befektetői hangulat is negatív, miután Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyre durvább részletei derülnek ki. Emiatt lehetnek újabb szankciók, és ez mutatkozik meg a tőzsdei hangulaton.

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind