Európa második legnagyobb geotermikus távhőrendszere épül ki Szegeden

Huszonháromezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ha elkészül az a geotermikus fűtési rendszer, amellyel Reykjavík után Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszere jön létre Szegeden. Idén ősszel az Északi városrészben, a Gáz utcában is elkezdték munkálatokat.

2020. december 30. 10:24

Európa második legnagyobb geotermikus távhőrendszere épül ki Szegeden

Magyarországon a Dél-alföldi régió rendelkezik a legkedvezőbb geotermikus adottságokkal. Ezt kihasználva kezdődött tavaly nagyszabású fejlesztés Szegeden. Az elkövetkezendő három évben 22 milliárd forintos beruházással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szeged minden városrészében.

  • Felsővárost, Odesszát, az Északi városrészt, Rókust, Tarjánt, valamint a Belvárost 1700–2000 méteres mélységű kutakból feltörő 90 Celsius-fokos vízzel fűtik, ha befejeződik 2023-ban a fejlesztés.
  • Odessza, Rókus és Felsőváros termálkútjai már korábban elkészültek, az első négy fűtési kör utolsó elemeként pedig idén ősszel az Északi városrészben, a Gáz utcában is elkezdték munkálatokat.

Minden helyszínen három-három kutat kell fúrni, egy kitermelőt és kettő visszasajtolót, ezért a városrészben még két kutat fúrnak: az egyiket a Kossuth Zsuzsanna iskola udvarán, a másikat pedig a Csongrádi sugárút végén, a töltésoldalban.

Nézze meg Iványi Aurél Gáz utcánál készült őszi képeit! Kattintson ide!

A teljes beruházás része negyvennégy kilométer távvezeték lefektetése, valamint hetvenöt hőcserélő kialakítása a távhőszolgáltató központjaiban.

Az elkészült kutak évente 450-500 ezer gigajoule hőenergiát biztosítanak, a kinyert termálvíz teljes egészét visszasajtolják, hogy ezzel biztosítsák a rendszer fenntarthatóságát, így megfelelő karbantartás mellett akár nyolcvan évig is működhet majd a rendszer.

Szegeden a távfűtő-rendszer a legnagyobb károsanyag-kibocsátó, 27 ezer lakás távfűtéséhez 27 millió köbméter földgázt és 6,4 millió kilowattóra villamos energiát használnak fel a fűtőművek. A most folyó zöld beruházásnak köszönhetően három éven belül felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás is 23 ezer tonnával kevesebb lesz évente.

A 22 milliárd forintos fejlesztés költségeiből 9,6 milliárd forintot uniós támogatás fedez.

A közintézményekben már bevált a földhő

Szegeden korábban az Európai Unió támogatásával már kiépült egy geotermikus fűtési rendszer, amelyik harminchat közintézményt, zömében a Szegedi Tudományegyetem klinikáit, kollégiumait, oktatási épületeit látja el hőenergiával. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest mára harminc százalékos megtakarítást értek el.