Euronews: elkezdték evakuálni Kijevben az amerikai nagykövetséget

Egészen pontosan az amerikai kormány a kijevi nagykövetség alkalmazottainak nem teszi kötelezővé a hazautazást, de engedélyezi. Vagyis közülük bárki hazatérhet, aki nem akar Kijevben maradni. Ukrajna közben elhamarkodottnak nevezte az amerikai külügyminisztérium döntését.
Garai Szakács László

2022. január 24. 13:53

Euronews: elkezdték evakuálni
Kijevben az amerikai nagykövetséget

„Tiszteletben tartva a külföldi államok azon jogát, hogy szavatolják diplomáciai képviseleteik biztonságát, az amerikai félnek ezt a lépését korainak és a túlzott elővigyázatosság megnyilvánulásának tartjuk. Valójában az utóbbi időben nem történtek kardinális változások a biztonsági helyzetben: az újabb és újabb orosz agressziós hullámok veszélye 2014 óta állandó, az orosz csapatok Ukrajna határaihoz vonása pedig már tavaly áprilisban elkezdődött” – ezt Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak mondta annak kapcsán, hogy a Euronews arról írt, az Egyesült Államok evakuálja a kijevi nagykövetségén dolgozók családtagjait, és továbbra sem javasolja az amerikaiaknak, hogy Oroszországba utazzanak. A Fehér Ház ezt azután jelentette be, hogy a külügyminiszter, Antony Blinken tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel pénteken Genfben, és mindketten elégedetten nyilatkoztak az egyeztetésről mondván, hogy folytatni akarják azt ezen a héten.

 

 

Az evakulás kapcsán Nyikolenko megjegyezte azt is, a döntés nem jelenti azt, hogy a nagykövetség minden alkalmazottja távozik. „A külképviselet továbbra is működik, az alkalmazottak pedig ha akarnak, távozhatnak”.

 

– Az Oroszországi Föderáció most aktív erőfeszítéseket tesz Ukrajna belső helyzetének destabilizálására. Nagy mennyiségű dezinformációt, manipulációt és álhíreket terjesztenek az ukrán és a nemzetközi médiatérben, hogy pánikot keltsenek az ukránok és a külföldiek körében, elriasszák a vállalkozásokat, aláássák Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását. Ebben a helyzetben fontos, hogy józanul mérjük fel a kockázatokat, és nyugodtak maradjunk – hangsúlyozta Nyikolenko. Megjegyezte: Volodimir Zelenszkij elnök, Dmitro Kuleba külügyminiszter és az egész ukrán diplomácia azon van, hogy példátlanul erős támogatást szerezzen Ukrajnának a nemzetközi partnerektől, ezzel rettentve el Oroszországot az agressziótól, és szavatolva az ukrán állampolgárok, az ukrán állam biztonságát.

 

 

– Ebben az összefüggésben különösen hálásak vagyunk az Egyesült Államok kormányának támogató diplomáciai álláspontjáért és Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséért, a legmodernebb fegyverek és technikai eszközök biztosításáért az ország számára – tette hozzá a külügyi szóvivő.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben brit médiaértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy Nagy-Britannia is visszahívja az ukrajnai nagykövetség néhány alkalmazottját és családtagjaikat, az Oroszország felől érkező növekvő fenyegetésre hivatkozva. Az ukrán külügyminisztériumban ezt kommentálva csak annyit mondtak, hogy „a kijevi brit nagykövetség nyitva marad, és továbbra is elvégzi a szükséges munkát”.

 

(MTI)