EUrologus: uniós jogot sért a Lex CEU

A magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosításának rendelkezéseit meg kell semmisíteni, mert az uniós joggal összeegyeztethetetlenek.

2020. október 06. 10:25

EUrologus: uniós jogot sért a Lex CEU

Brüsszel kimondta törvénytelen volt a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemre szabott felsőoktatásitörvény-módosítás. Az Európai Bíróság szerint – mondjuk így, hogy a fideszesek, sőt a fideszeseken belül Kósa Lajos is megértse – Dzsordzsi bácsi akárhány CEU-t létrehozhatott volna.

Kósának ebben egyébként igaza van:

De semmi másban nincs.

Az Eurologus azt írja,

„az Európai Bizottság indított ebben az ügyben kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen, amely most zárul majd le uniós döntéshozatali fórum előtt. Az Európai Bizottság érveit korábban a Bíróság főtanácsnoka is elfogadta és a mostani ítélet is ezeket a megállapításokat tartalmazza. Az Európai Bíróság a következő területeken állapított meg jogsértést:
– a Lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
– sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet,
– a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.”

Garai Szakács László

Címlapon

mutasd mind