EU-csúcs: teljesen másképp értékelik a megállapodást a kormánypártok és az ellenzék

A Fidesz szerint Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatja az EU-csúcsot. Az MSZP, a DK, a Jobbik és a Momentum nem pont ezt gondolja.

2020. július 22. 11:54

EU-csúcs: teljesen másképp értékelik a megállapodást a kormánypártok és az ellenzék

Az uniós tagállamok vezetői pénteken kezdődött, és kedd hajnalban véget ért brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a négynapos tárgyalások után Brüsszelben.

A kormányfő szerint a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, akik nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte:

minden kísérletet, ami össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták.

Szerinte az említett törekvések megtörése siker Magyarországnak és Lengyelországnak egyaránt. Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések során.

„A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben”

– jelentette ki a miniszterelnök.

„A tárgyalások sikere azt mutatja, ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk” – mondta, és hozzátette: a tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán.

Orbán szerint a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek.

A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatosan azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Szerinte az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működnek. Ez a garancia arra, hogy „nagyon boldog hét év elé nézünk”. „Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai” – tette hozzá Orbán.

Orbán Viktor Facebook-oldalán az EU-csúcsot követően az alábbi rövid videó jelent meg, elé pedig azt írták, hogy „92 óra munka, 12 óra pihenés, 0 óra szórakozás”.

A videó után pár órával pedig az alábbi rövid poszt jelent meg a miniszterelnök Facebookján:

(Fánfekt: ezek alapján elég valószínű, hogy amikor ön ezt a cikket olvassa, Orbán Viktor éppen alszik.) 

Az EU-csúcson született megállapodás a magyarok számára pénzügyi és erkölcsi siker, Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatja az EU-csúcsot

– közölte a megállapodással kapcsolatosan a Fidesz.

A kormánypárt közleményében azt írták: Orbán Viktor miniszterelnök ismét következetesen kiállt a nemzeti érdekekért és elérte, hogy Magyarország a tervezettnél 3 milliárd euróval több pénzt kapjon. Magyarország ígéretet kapott arra is, hogy „a bevándorláspártiak által kiprovokált és a hazug Sargentini-jelentésre alapozott igazságtalan 7-es cikkely szerinti eljárást le fogják zárni” – írták.

A közleményben azt is megerősítették, hogy nem mondanak le arról sem, hogy

„a magukat civilnek nevező, de valójában politikai tevékenységet végző szervezeteket el kell zárni az uniós pénzcsapoktól, mert az uniós pénzeket a migráció szervezésére és a tagállamok nemzeti szuverenitásának lebontására használják.”

A Fidesz szerint Európának és Magyarországnak most a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére kell fordítania minden erőforrását.

A közlemény természetesen kitér az ellenzékre is, azt írják, hogy a magyar baloldal ezúttal is „gyalázatosan viselkedik. Gyurcsánynétől kezdve a szocialistákon át a Momentumig most is a nemzeti érdekek ellen dolgoznak és Magyarország ellen áskálódnak”. Akkor lennének elégedettek, ha Magyarország kevesebb pénzt kapna és feladná a nemzeti érdekeit pénzügyekben, valamint gazdaság- és bevándorláspolitikában is – írták.

Az ellenzék egészen másképp látja

Jelentős pénzeket veszített Orbán Viktor miniszterelnök miatt Magyarország a többi között az Európai Unió következő költségvetéséről szóló brüsszeli tárgyalásokon

– értékelte a megállapodást az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón az uniós csúcson született döntésekről azt mondta: Orbán Viktor 4:0-ás vereséget szenvedett, Magyarország a továbbjutáshoz elégséges döntetlent ért el. Véleménye szerint a magyar kormányfő az Országgyűlés múlt heti határozatában foglalt négy pont egyikét sem tudta teljesíteni.

Ujhelyi emlékeztetett: Orbán Viktor azt akarta elérni, hogy megszabaduljon a feje fölött lebegő jogállamisági vizsgálattól, azaz csak egyhangú döntés esetén lehessen egy kormánnyal szemben jogállamisági vizsgálatot indítani.

A szocialista politikus szerint a magyar miniszterelnök teljes vereséget szenvedett ebben Magyarország szerencséjére, hiszen

olyan megállapodás született, ami a tagállamokat az uniós szabályok betartására és arra kötelezi, hogy a forrásokat a jogállami követelményeknek megfelelően költsék el.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor blokkoló kisebbséget sem tud létrehozni az ilyen döntések megakadályozására, hiszen „az Orbánhoz sokszor dörgölőző, hasonszőrű illiberális politikusok” nincsenek annyian, hogy a döntést meg tudják akadályozni.

Teljes kudarcként értékelte azt a magyar törekvést is, hogy a civil szervezetek ne kaphassanak uniós forrásokat, ez ugyanis nem került bele a megállapodás szövegébe.

A szocialista képviselő szerint Magyarország „Orbán miatt és az elmúlt évek kormányzati hazugságai miatt” nem kap, annyi pénzt a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapból, mint amennyit szeretne. A Next Generation EU nevű, 750 milliárd eurós csomag elosztásakor a legnagyobb súllyal a munkanélküliségi adatokat veszik figyelembe.

Görögország és Portugália azért kap több pénzt, mert kormányaik nem hazudtak a 2015-2019 közötti foglalkoztatási adatokról

– mondta Ujhelyi István.

Magyarország Orbán Viktor politikájának köszönhetően veszített sok milliárd eurót, a miniszterelnöknek jelentősen rosszabb megállapodást sikerült kötnie, mint az előző költségvetési ciklusban, és nagyságrendekkel kevesebb forrást alkudott ki, mint az utolsó szocialista kormányok – összegzett Ujhelyi.

A szocialista képviselő teljes videója itt látható:

Orbán Viktor miniszterelnök saját országára mért vereséget a most véget ért EU-csúcson azzal a politikájával, amelynek eredményeként lassan nemkívánatos személlyé válik Brüsszelben

– ezt már Dobrev Klára mondta, a párt európai parlamenti képviselője kedden a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus történelmi sikerként, az európai egyesült államok felé tett hatalmas lépésként értékelte az ötnapos csúcstalálkozón született kompromisszumot, ami miatt azonban szerinte a magyaroknak nincs túl sok oka az örömre.

„Orbán ismét hatalmas vereséget szenvedett”

– mondta, majd hozzátette: 

Magyarország a teljes európai költségvetés arányában még soha nem kapott ilyen kevés pénzt az uniótól.

A miniszterelnök gyenge érdekérvényesítő képessége miatt Magyarország „egyetlen fitying” plusz támogatáshoz sem jutott, miközben számos ország, köztük Lengyelország, Bulgária, Ciprus és Málta is sokkal több forrást kap majd – mondta.

Dobrev Klára szerint a kormányfő abból a szempontból is kudarcot vallott, hogy a magyar parlament által szabott feltételeket sem tudta teljesíteni. Példaként említette, hogy

a tanács a jövőben tizenöt tagország szavazatával megvonhatja az uniós támogatásokat, ha valahol nem teljesülnek a jogállamisági követelmények.

A DK politikusa azt mondta: „nekünk, európai demokratáknak lesz a feladatunk, hogy Orbánt leváltásuk, és Magyarországot újra visszavezessük az európai demokrácia és az európai erős érdekérvényesítés helyzetébe”.

Dobrev Klára teljes videója itt nézhető meg:

A Jobbik Facebook-oldalán Jakab Péter úgy fogalmazott:

„a papírhuszár látványszabadságharca véget ért. Orbán kiharcolta: pénz a zsebben. A sorsát tudjuk: az egyik fele a nyugati multikon keresztül visszamegy Nyugatra, a többi meg Mészáros Lőrinc és társai zsebében landol. A Nyugat jól jár. Orbán is.”

Az ellenzéki párt elnöke szerint a Jobbik az uniós csúcs előtt a parlamentben két garanciát kért a kormánytól az uniós mentőcsomag kapcsán: a pénzt korrupciómentesen használják fel, ennek biztosítékaként Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és hogy „a támogatást ne a Fidesz-oligarchák, ne a Mészáros-félék kapják, hanem a magyar kis- és középvállalkozások, hogy tudjanak miből munkahelyet teremteni, béreket emelni.”

„A Fidesz mindkét kérésünket elutasította, helyette egyvalamire vállaltak garanciát: az uniós költségvetést és mentőcsomagot csak akkor szavazzák meg, ha az elköltésnél nem kell betartani a jogállami normákat, vagyis a pénzt szabadon el lehet lopni” – írta Jakab Péter, aki szerint a megállapodással éppen csak a magyar átlagemberek nem járnak jól.

A teljes bejegyzést itt találja:

A Momentum, szintén a Facebookon, úgy reagált, hogy

„Az EU-csúcson bebizonyosodott, hogy a jogállamiság az EU alapértéke, és hogy egy erős Európában szükség van jogállamisági feltételrendszerre. A jogállamiságot viszont nem az Európai Unió fogja a Fideszre kényszeríteni, a mi feladatunk azt megteremteni, küzdeni a magyar demokráciáért!

Nekünk kell megvédenünk az uniós pénzeket, nekünk kell azon dolgozni, hogy a támogatások ne a fideszes oligarchákat gazdagítsák, hanem azok kapják, akiknek valóban szüksége lenne rá.”

Az ellenzéki párt szerint ennek érdekében arra van szükség, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy „Polt Péterek ne tudják megakadályozni a NER-oligarchák felelősségre vonását”, hogy az önkormányzatok, civil szervezetek és helyi vállalkozók közvetlenül jussanak EU-s forrásokhoz, valamint a párt szerint a legfontosabb, hogy 2022-ben leváltsák a Fideszt, hogy „az EU-s pénzeket ne a demokrácia leépítésére, hanem annak építésére fordítsuk.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

A párt EP-képviselője, Donáth Anna kedden este az ATV-n arról beszélt, hogy egyelőre még nem tisztázott, hogy az EU milyen feltételrendszerhez fogja kötni a támogatások kifizetését.

(Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)