A Nagy Testvér négy napig az eSzinházban újra figyel

A George Orwell 1984 című disztópiájából készült színművet 2020 októberében mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. A produkció olyan sikeres lett, hogy a meghirdetett előadásokra napok alatt elkapkodták az összes jegyet. Március 10-től négy napig az eSzinházban ismét látható lesz a Horgas Ádám rendezte szegedi előadás.
Rafai Gábor

2023. március 08. 12:50

A Nagy Testvér négy napig az eSzinházban újra
figyel

George Orwell örökösei Magyarországon első alkalommal a Szegedi Nemzeti Színháznak engedélyezték Horgas Ádám adaptációjának színpadra állítását. 

Az 1984 egy szerelmi történetet helyez egy olyan disztópikus világba, ahol az állam a legszélsőségesebb módon manipulálja az emberek mindennapjait és gondolatait. A Nagy Testvér mindig figyel. 

 

Orwell a halálos ágyán adott interjúban így beszélt világhírűvé vált klasszikusáról: 

 

„Azt hiszem, tekintve, hogy a könyv végül is paródia, valami hasonló dolog tényleg megtörténhet. Jelenleg ebbe az irányba tart a világ. Világunkban nem lesz más érzelem, csak félelem, harag, diadalmaskodás és megalázkodás. A nemi ösztönöket eltörlik. Az orgazmust betiltjuk. Hűség nem lesz, csak párthűség, de mindig ott lesz a győzelemittasság. Minden pillanatban ott lesz a győzelem mámora, annak az érzése, hogy eltiporjuk az ellenfelet, aki gyámoltalan. Ha el szeretnék képzelni a jövőt, képzeljenek el egy csizmát, miközben örökké egy ember fejét tapossa. Ebből a veszélyes rémálomból egyszerű tanulság vonható le. Ne hagyják megtörténni. Önöktől függ.”

 

A darab egyik főszereplőjét, Winston Smith-t, Rétfalvi Tamás alakítja, darabbeli szerelmét, Juliát Ágoston Katalin, O’Brien-t, a főgonoszt pedig Alföldi Róbert kelti életre, aki korábban többször rendezett már Szegeden, de színészként ebben a darabban lépett fel először a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

A több mint két és fél órás előadás az előre megváltott jeggyel március 10-én este 7 órától március 13-án éjfélig tekinthető meg, felvételről.

 

Az előadásra jegyet vásárolni március 13-án este 11 óráig lehet.