Északi Áramlat 2: nem nyitja meg Németország, így szankcionálják Oroszországot az ukrán békefenntartás miatt

Olaf Scholz kancellár azt mondta, Berlin felfüggeszti az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezésének folyamatát.
Garai Szakács László

2022. február 22. 13:15

Északi Áramlat 2: nem nyitja meg
Németország, így szankcionálják Oroszországot az ukrán békefenntartás miatt

„A mai napon arra kértem a gazdasági minisztériumot, hogy vonja vissza a német energiaszabályozó hatósághoz benyújtott, az ellátásbiztonság elemzéséről szóló jelentést” – közölte Olaf Scholz az ír miniszterelnökkel, Micheál Martinnal tartott közös sajtótájékoztatója után Berlinben.

 

Az Északi Áramlat 2 tengeri vezetékpár, ami Oroszországból közvetlenül vinne gázt Németországba. Ennek az engedélyeztetését függesztette most fel Berlin. Scholz azt is mondta, jó ideig eltarthat, amíg újraindulhat ez a folyamat. A gázvezetékpáron évente 55 milliárd köbméternyi gáz jutna a németeknek.

 

Hogy miért fontos ez a döntés?

Akár az orosz–ukrán konfliktust is egyik pillanatról a másikra megállíthatja. Ugyanis, ha elkészülne a vezeték akkor az Északi Áramlat 1-gyel Oroszországnak már nem kellene Ukrajnán keresztül exportálnia az Európai Unióba a földgázt. Moszkvának ezért különösen fontos a vezeték, Ukrajnának ugyanis tranzitdíjat fizetnek az oroszok, de ha meglenne az Északi Áramlat 2. akkor már nem kellene fizetniük, és ami a legfontosabb, a vállalt földgázt is el tudná juttatni az Európai Unióba. Csakhogy most még, és a döntés után pláne szükség lesz az ukrán tranzitra, ezért sem indult még komolyabb, átfogó háború Ukrajna ellen.