Érvénytelen lehet a Vodafone felvásárlása

Úgy néz ki, nincs magyar nyelvű szerződés.
Kékes Viktória

2023. március 16. 11:34

Érvénytelen lehet a Vodafone felvásárlása

Januárban a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. nevű cégen keresztül potom 323,4 milliárd forintért felvásárolta a Vodafone Magyarország 49 százalékát. (A Vodafone további 51 százalékát a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária vette meg.) Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel kikérte az erről szóló szerződést, és a hozzá kapcsolódó, a cég átvilágítását rögzítő iratokat. A Corvinus Zrt. azonban nem akarta kiadni a dokumentumokat, ezért Tóth beperelte a céget. 

 

A per március 13-án kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A 444 azt írja, a tárgyaláson az egész szerződés érvényességét megkérdőjelező körülmény derült ki. A cég védője ugyanis azt jelezte, hogy több ezer oldalas angol nyelvű szövegről van szó. Ennek fordítása igen drága lenne, ezért a költségeket a felperesnek kellene vállalnia, ha a bíróság a dokumentum kiadására kötelezné a társaságot. 

 

Az MSZP viszont úgy látja, a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el. Ha nincs magyar nyelvű szerződés, akkor ennek a követelménynek a Vodafone adásvételi szerződése nem tesz eleget.

 

Emiatt Tóth Bertalan Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy járjon utána, van-e magyar szöveg, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért.