Erre senki sem számított, rákosi vipera született a Vadasparkban

Nagy volt a meglepetés, amikor először szembesültek a szakemberek azzal, hogy Sancer-tó partján elhelyezkedő terráriumban elő rákosi viperáknál született egy kis vipera. Azért is meglepetés, hisz 2-3 éve csak ugyanazok a nőstény állatok éltnek a terráriumban.
Vass Imre

2022. szeptember 27. 14:36

Erre senki sem számított, rákosi vipera született a
Vadasparkban

Sajnos kizárható a romantikus magyarázat, hogy egy környékbeli vipera lovag jutott be és hódította meg az egyik nőstény szívét, majd kevésbé lovagias módon továbbállt. Ugyanis Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó, amelyet már a kipusztulás fenyegetett. Bár a hazai természetvédelem egyik sikertörténete az, hogy sikerült megmenteni a kígyófajt, még viszonylag kis területen és számban élnek vadon, Szeged környékén nem fordulnak elő. – mondta Veprik Róbert igazgató.

 

A magyarázatot Halpern Bálint, a Rákosivipera-védelmi Központ szakembere adta meg, aki megvizsgálta a viperákat. Csodáról természetesen szó sincs, de zoológiai szenzációnak számít az eset, hiszen elmondása szerint ugyan erre eddig nem hallott példát ennél a fajnál, más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a Központ szakemberei végeznek el.

 

A kis viperát egyelőre elkülönítették a többiektől, így a látogatók továbbra is csak a szülőket láthatják a naposabb órákban, amíg téli nyugovóra nem térnek a helyükön kialakított telelőüregben. Amennyiben melegebb az időjárás, még november elején is hosszabb-rövidebb ideig a felszínen tartózkodhatnak. A vipera fióka egyelőre tehát a háttérben cseperedik, a telet meleg terrárium biztonságában töltve.