Erre az első helyre nem lehetünk büszkék

Egy nemrégiben készült felmérés alapján elsők vagyunk az unióban az általános drágulásban. Ennek köszönhetően a magyarok sűrűbben járhatnak boltba jövőre, azonban alkalmanként kevesebbet költhetnek. A szakemberek szerint ez a rendkívül magas hazai élelmiszer-drágulásnak köszönhető.
Vass Imre

2022. december 25. 16:33

Erre az első helyre nem lehetünk büszkék

Az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexe szerint Magyarországon az átlaginfláció 23,1 százalék volt novemberben, éves alapon. Az élelmiszerek áremelkedése ennél is sokkal magasabb 49,2 százalék volt. – írja a Haszon.hu.

 

Magyarország ezzel a kiemelkedő inflációval az éves általános drágulás tekintetében a korábban listavezető balti államokat is megelőzte, és az első helyre ugrott az Unióban.

 

A Mastercard Economics Institute friss kutatása szerint ezzel a kiemelkedően magas inflációval jövőre az emberek nem tudnak a lépést. A drágulást úgy próbálják majd kompenzálni, hogy gyakrabban járhatnak vásárolni, igaz, akkor kevesebbet költenek majd. Az előrejelzések szerint a vásárlók jobban odafigyelnek majd a termékek ár-érték arányára, és kevesebb árucikket vesznek majd meg egy alkalommal.

 

Ezt bizonyítja, hogy a felméréseik szerint például Németországban átlagosan 23 százalékkal többször mentek az emberek élelmiszerüzletbe idén, mint 2019-ben, de a vásárlásaikkor 19 százalékkal kevesebbet költöttek.

Címlapon

mutasd mind