Erőművek Éjszakája: lessen a kulisszák mögé, és tudja meg, hogyan lesz meleg a lakásokban!

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb energiaipari eseményét, amelyre előzetes regisztráció után bárki ellátogathat. Szegeden a Vág utcai „Méhecskés” fűtőműbe várják az érdeklődőket.
Vass Imre

2022. október 27. 16:08

Erőművek Éjszakája: lessen a kulisszák mögé, és tudja meg, hogyan lesz meleg a lakásokban!

Október 28-án országszerte már csaknem 70 olyan érdekes helyszínen várják a látogatókat, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni. Az Erőművek Éjszakáján a látogatók betekinthetnek az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba, megismerhetik a bonyolult energiatermelő berendezések működését, megtudhatják, hogy a megtermelt villamos- és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz, és azt is, hogy miként takarékoskodhatnak az energiával.

 

A Vág utcai „Méhecskés” fűtőmű a város egyik legnagyobb energetikai létesítménye, amely 20 kilométer hosszú elosztói csőhálózaton keresztül 42 házban 1709 lakást lát el használati meleg vízzel és fűtéssel. A hőt részben gázkazánokkal, részben immár geotermikus energiával állítja elő. 

 

A helyszínen az érdeklődők megtekinthetik a kazánházat, benne több évtizedes és teljesen újonnan üzembe helyezett, modern kazánokkal, a termálkutat és a termálvíz fogadásához készült gépházat. A látogatók szakértők előadásában megismerkedhetnek a szegedi távfűtés működésével és a rendszer geotermikus átalakítását célzó nagyprojekttel.

 

A SZETÁV a fűtőmű kapuit 14 órakor nyitja meg és egészet 21 óráig látogatható majd. Délután 3 órától 6 óráig a cég a Mondolo egyesülettel és a Mondolo Minivel közösen 12 éven aluli gyerekek részére kézműves foglalkozást is szervez, ahol méhecskehotelt és téli madáretetőt készíthetnek majd.