Eredménytelenül zárult Pintér Sándor és a parlamenti pártok közötti egyeztetés

A megbeszélésen mindkét oldalról a már jól ismert álláspontok hangzottak el, a meghívott szakértők fel sem szólalhattak. Egyedül a Mi Hazánk képviselője távozott elégedetten a Belügyminisztérium épületéből.
Kékes Viktória

2023. május 25. 08:00

Eredménytelenül zárult Pintér Sándor és a parlamenti pártok közötti egyeztetés

„Ez nem egy szakmai megbeszélés, ez egy politikai bábszínház volt” - így értékelte az egyik résztvevő, a Momentum elnöke a belügyminiszter és a parlamenti pártok közötti egyeztetést a bosszútörvényről. Mint kiderült, a megbeszélésre a pártok képviselői hiába vitték magukkal szakértőként a szakszervezetek, az ADOM Diákozgalom és az Egységes Diákfront képviselőit, ők felszólalási lehetőséget nem kaptak. Az ellenzéki politikusoknak is mindössze három-három perces időkeret jutott, felvetéseiket azonban a belügyminiszter a már megszokott érvekkel söpörte le az asztalról:

 

  • Mindenki egyetért azzal, hogy szükség van a pedagógusok fizetésének emelésére, de ehhez szükség van az uniós pénzekre.
  • A pedagógusok tekintélyének visszaállításáért a legtöbbet a tanárok tehetnek, ehhez ő először is a jogállásuk rögzítésével tud hozzájárulni. A közalkalmazotti státusz akadályozza a tanárok béremelését, ezért mihamarabb ki kell őket emelni onnan.
  • Tanárnak lenni nem szakmát, hanem hivatást jelent, ami a rendőri, honvédtiszti és az orvosi hivatáshoz hasonlít.
  • Ő személy szerint sem a diákok, sem a tanárok túlterheltségét nem látja.

 

A megbeszélésen a belügyminiszter Galileo Galileitől (mindent, így a diákokat és a tanárokat is, mérhetővé kell tenni) és Popper Pétertől („akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül”) is idézett, saját magát pedig „botcsinálta politikusként” jellemezte.

 

Az egyeztetésről az MSZP, a PM, a Momentum, a DK, az LMP és a Jobbik egy óra után kivonult, a második blokkra csak a kormánypártok és Mi Hazánk képviselője maradt bent. Dúró Dóra egyedüliként érdemi szakmai egyeztetésként értékelte a találkozót, szerinte részletes, érdemi válaszokat kapott a felvetéseire, és több pontban sikerült változást elérnie a törvénytervezettel kapcsolatban.

 

A kormánypártok részétől Rétvári Bence tartott sajtótájékoztatót, szerinte a „Gyurcsány vezette baloldalt” „kisstílű politikai pártérdek vezérli”, és a magyar pedagógusok kárára tevékenykednek. Az államtitkártól kérdezni nem lehetett.

 

A Belügyminisztérium pénteken, pár órával a pedagógusok jogait sárba tipró bosszútörvény elleni újabb tüntetés előtt jelentette be, hogy Pintér Sándor egyeztetésre hívja szerdára a parlamenti pártokat. A tanárszervezeteknek nem volt egységes álláspontja arról, hogy érdemes-e részt venni a tárgyaláson: a Tanítanék távolmaradásra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont részvételre bátorította a politikusokat. Végül az összes ellenzéki párt elment az egyeztetésre - hiába.